Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende, kløende utslett hos en ettåring

Spørsmål

Min datter på 16 mnd har siste månedene slitt med tilbakevendende utslett. Siste ukene konstant. Startet i ene lysken, det så ut som gule kviser. De var lette å punktere med q-tips og tørket inn ved bruk av zinksalve. Så fikk hun nytt utbrudd i hodebunnen, på ene siden og bak øret. Prøvde zinksalve igjen, det dempet seg noe, men kom tilbake like etter. Så begynte det å spre seg til hele hodet og det klør tydelig. Hun klør seg oftere og oftere i hodet. Utslettet ligner på røde nupper/hevelser/gule kviser eller folikulitt hvis jeg skal sammenligne utseendemessig. Vanskelig å få fram på bilder pga håret. Hun har alltid svettet mye i hodet, og denne varmen har ikke akkurat hjulpet. Siste uka har utslettet eskalert veldig, rødt, hissig og det gule pusset samler seg som størkna gørr i håret. Også noe tilbakefall i lyske-området, på ene hofta og noe I kjønnsleppene. Bruker kun parfymefrie produkter som Neutral og Natusan. Kan det være en infeksjon som bør behandles, eller vil dette gå over når varmen gir seg? Kan det være brennkopper eller stafylokokker?

Kvinne 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Utslett hos spedbarn er svært vanlig og mangeartet - og dessverre tilbakevendende for mange, inntil det oftest brenner ut. 


Forløpet du beskriver passer godt for det vanligste utslettet i denne alderen, atopisk eksem. Det er hudens motstykke til astma, som jo også kommer og går og karakteriseres av at anfallene gjerne utløses av bestemte faktorer som varierer fra barn til barn. Atopisk eksem er altså en betennelsesreaksjon i huden, mest typisk i hodebunnen og bak ørene og ikke minst i lysken slik du beskriver. Betennelsen ved eksem kjennetegnes ved rødmen som er godt synlig på bildene, og at det klør. Små vesikler i huden er vanlig ved nyoppståtte eksemflekker, men man kan også se tette talgkjertler slik som det ser ut på bildene. Infeksjoner er imidlertid heller ikke uvanlig, og da typisk med stafylokokker slik du foreslår; eksemet vil da bli ekstra hissig og væskende, og man burde behandle infeksjonen. Eksem behandles aller best ved å fjerne den utløsende årsaken dersom man finner den; det kan for eksempel være matvarer, parfyme eller kulde - men felles for mange med eksem er at de er født med en hudtype som lett utvikler eksem. Det vil være viktig å unngå at huden tørker ut, og fuktighetskremer er tilstrekkelig det meste av tiden. Mange vil imidlertid trenge kortisonkremer i perioder. 


En annen mulighet som passer bildene du sender er varmeutslett; da er det svettekjertler som blir tilstoppet og ser ut som kviser. Det ses imidlertid oftest på hud som har vært dekket av klær, så det passer ikke så godt hos ditt barn. 


Med forbehold om at det finnes mange slags hudplager hos småbarn, ville jeg gitt barnet fuktighetskrem for å forebygge antatt atopisk eksem. Det kan også være lurt med en tur til legen for å få vurdert om det er lurt å bruke en kortisonsalve for en periode. 


God sommer!  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-