Syvårig pike med utslett i skrittet

Spørsmål

Datteren vår på syv klagde få dager etter ferie på kløe nedentil. Etter noen dager så gikk vi til lege, han så med en gang et lite sår på innsiden av kjønnsleppen til høyre og mente det kom fra 3 uker på ferie, kombinasjonen våt badetøy og strand. Hun hadde også urinveisinfeksjon og fikk antibiotika. Etter at kuren var gjennomført klaget hun enda på kløe. Men da kun på kvelden ved leggetid. Nytt legebesøk, urin fin, beskjed om 14 dager med daktacourt i tilfelle sopp. Heller ikke det hjalp. Tilbake til legen som ikke vet, gir 10 DG med hud-antibiotika(ery-Max). Men hun var så usikker at jeg besøkte lege nr 2 den dagen. Hun viste noen bittesmå rød prikker på utsiden og mot lårene hun mente det var betennelse i. Anbefalte å droppe antibiotika, men sitte i grønnsåpe morgen og kveld i 20 min, og så smøre med brulidin. Dette gjorde vi en uke uten endring. Jeg har mistet tall på antall uker. Men stakkars hun har vært plaget siden slutten av juli. Har prøvd å unngå krem i noen dager nå, for å la kroppen ordne opp. Gitt zyrtex. Men hver kveld klør hun, og hun ser litt sår ut innerst rundt skjeden. Hun er en trygg og fin jente, melder i fra med en gang hun tenker på noe. For oppi alt så klarte fastlegen på besøk nr 3 å sende henne ut, for å spør om mistanke om alvorlige ting. Derav to legebesøk på en dag..... jeg begynner å gå tom for muligheter her, og synes så synd på henne. Bør jeg sette henne i gang med antibiotika? Kan man ikke ta prøve om man mistenker sopp? Hun er litt rød innerst, med 7-8 bittesmå kviselignende prikker som flytter seg litt men de sitter ytterst og mot lårene. I desperasjon bestilte jeg time hos privat gynekolog, men hun så ikke noe og anbefalte locobase i en uke. Evnt ville hun henvise til barnepoliklinikk etter det. Litt rotete og langt, men et hvert råd på veien her som kan stilne denne kløen ville vært fantastisk

Kvinne 7
Svar

Takk for spørsmålet. Jeg har stor forståelse for din usikkerhet og har stor sympati med dere og piken etter lang tid med plager og vekslende beskjeder og behandlinger. 


Utslett, ofte uspesifikke uten klare tegn til hva som er årsaken, er svært vanlig blant alle pasientgrupper og særlig hos barn. Du beskriver først et sår og senere mer diffus kløe kanskje i kombinasjon med kviselignende forandringer. Vekslende behandlinger slik du beskriver, med antibiotika, allergimedisin og antibakterielle kremer uten resultat er naturligvis frustrerende og tærende. Jeg vil si at det er helt på sin plass igjennom et slikt forløp at man slik som fastlegen gjorde og løfter frem muligheten for at det kan ha hendt noe som piken ikke vil fortelle eller at hun forsøker å formidle noe igjennom å vektlegge disse plagene; vær nøye med å snakke med henne også om slike spørsmål - om ikke annet så som del av den videre oppdragelsen. 


Slike utslett er mangeartede og vanskelige å gjenkjenne og forstå også for erfarne leger, særlig på slimhinner slik som i skrittet, fordi de da vil se annerledes ut enn på normal hud. Det er imidlertid ikke veldig mange mulige årsaker. Som det ble gjort, er det i første omgang viktig å ta utgangspunkt i en mulig infeksjon, som etter mye bading i skittent vann kan være forårsaket av mange ulike bakterier. Det vil være viktig før man behandler å ta bakterieprøver både av urinen og fra såret. Soppinfeksjoner har vært nevnt i forløpet, og såvel de som virusinfeksjoner - i huden mest kjent fra vorter - kan forklare utslett som de du beskriver. Det går an å ta prøver for undersøkelse også for disse infeksjonene. En annen, utbredt årsak til utslett er at hudens forsvarsevne kan være redusert, av ulike årsaker. For eksempel kan utbredt vasking kan gjøre huden tørr og slik mer utsatt både for infeksjoner og reaksjoner mot ytre faktorer. Det vil da i praksis arte seg enten som infeksjoner eller som eksem av ulike årsaker, fordi huden reagerer mot såpe, skyllemidler, fukt, ull, innholdsstoffer i kremer eller medisiner eller i prinsippet hva som helst annet. 


Mer enn barneleger er hudleger mest kjent med utredning og behandling av hudlidelser. Uansett hvem som hjelper dere, vil det være viktig å få tatt prøver fra eventuelle sår/kviser/avflass/blemmer etc., og jeg vil anbefale dere både å fotografere flere ganger for å hjelpe legen å vurdere utviklingen av utslettet, og pass dere for å vaske for ofte og med for sterke midler; pass på at huden ikke tørker ut. 


Tiden kan godt vise seg å være mer til hjelp enn medisiner. Lykke til!