Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Syv år gammel gutt med smerter i bena

Spørsmål

Vores sønn på 7 år har klaget over smerter i benene, da spesielt i knærne den siste måneds tid og sier han blir fort sliten i benene. Han har falt og slått seg et par ganger, men ikke noe alvorlig skade. Ingen hevelse eller rødhet, kun et lite blåmerke over det ene kne. Han er noe overvektig og er ikke den mest aktive. Han har også hatt en slags virus her i høst med hoste, snue og slim men ingen feber og han virker ellers fin i formen. Var hos ortoped (vi bor utenlands, Tyrkia) i går hvor legen tok blodprøver(se vedlegg) og hvor RF verdier er høye, 48. (normal 0-30) Legen vil henvise oss til spes. Revmatisme og mistenker barne artrose. Vi kjenner ikke til noe gikt i nær familie og da vi bor utenlands så søker nå litt råd til veien videre, hvilke prøver/undersøkelser der bør tas etc. Kan det være voksesmerter? Han har vokset mye det siste året og er en høy og stor gutt. ( ca 135 cm og 37 kg, han har alltid ligget godt over gjennomsnittet og det ligger i genene) Venlig hilsen en bekymret mor

Mann 7
Svar

Hei, takk for spørsmålet og beklager sent svar. 


Blodprøvene tatt av deres syvårige sønn etter at han har vært plaget i en måned med smerter i bena er for det meste fine inkludert prøver med tanke på infeksjon og annen betennelse. Han har imidlertid en svak økning i sin revmatoide faktor. Denne er imidlertid vanskelig å vurdere i hans tilfelle, for den vil være litt forhøyet i en tid etter infeksjoner - men den vil også være det ved leddgikt inkludert barneleddgikt. 


Dere beskriver slitenhet i bena over noen uker, muligens leddsmerter i knærne men ingen tegn til betennelse i leddene slik som hevelse, varme, rødhet eller innskrenket bevegelse i leddet. Utfra dette virker ikke leddgikt eller artrose som noen svært sannsynlig diagnose for meg, men det vil være naturlig å følge gutten videre. Som dere antyder, vil mange barn i perioder få vondt i begge knærne i forbindelse med aktivitet - det gjelder naturligvis særlig dersom han fra før er lite aktiv og litt stor. Voksesmerter er jo også vanlig i hans alder - og blant disse tre heller jeg utfra det dere har skrevet mot at plagene skriver seg fra aktivitet, men jeg ville ha fått ham undersøkt av en lege i løpet av ei uke eller to. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-