Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spedbarn med avføring en gang i uken

Spørsmål

Hei, Vi har ei lita jente på 6 uker. Vi er litt usikre på om hennes avføringsmønster er adekvat. Hun har avføring kun hver 8.dag og de to-tre dagene før er magen ganske stor og hun har mye luft (promper som en sjørøver). Hun gråter lite, men ligger og presser endel. Er nok endel plaget av det. Avføringen er ikke fast men har fin myk babybæsj-konsistens, det er ingen propp som kommer først og den har riktig sennepsgul farge. Det kommer mye når det først setter igang. Hun får morsmelk alle måltider bortsett fra ett på kvelden. Det er ett måltid som er erstattet med mme, hun drikker ca 70-150ml mme hver kveld. Bør vi starte med malt eller gjøre andre tiltak for å øke avføringshyppigheten?

Kvinne 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet - og gratulerer med piken!


Avføring hver sjette dag hos ei jente på kun en drøy måned er slett ikke sjelden - og på ingen måte farlig eller noe tegn på sykdom. Hyppigheten av avføring i starten varierer fælt - både mellom barn og fra uke til uke hos samme barn. Kosten kan påvirke mye, og særlig i perider med veksling mellom morsmelk/erstatning og etterhvert introduksjon av nye matvarer vil tarmfloraen endres betydelig og avføringen/dens hyppighet vil variere. 


Tarmen fungerer slik at volumet av tarminnholdet langt på vei styrer hvor ofte vi må på do; spiser vi mye stivelse som kroppen ikke kan ta opp blir det større volum på tarminnholdet og vi går hyppigere på do. Hos de minste er både morsmelken og eventuelle erstatninger laget slik at det meste blir tatt opp, og dermed behøver det ikke å bli så mye avføring - og det kan gå en del dager imellom. Utfordringen, som du også beskriver, vil da være at bakteriene i tarmen kan fortære det lille som er igjen av maten, med gasser som avfallsstoff. Dermed vil barnet ha utspilt mage med masse luft, det kan nesten høres ut som ei tromme om man dunker forsiktig på den. Det kan, med behøver ikke, være ubehagelig. 


Mens man venter på at tarmen skal komme i gjenge, er det massevis av triks å forsøke. Malt er et av få tilskudd jeg kan gå god for; det er ganske enkelt sukkerarter som kroppen ikke tar opp, og som bidrar til å øke avføringsmengden og binde vann i tarmen slik at avføringen ikke tørker ut. Ellers handler det primært om å hjelpe tarmen i gang; massasjeøvelser der man trykker på tarmen antas å bidra til at tarmen registerer at den kommer på strekk slik den ville gjort om det var mye avføring, og slik kan det bidra til at avføringen kommer i gang. Det samme kan oppnås ved å løfte barnets knær opp mot magen og å la barnet (under tilsyn!) ligge på magen. Man kan også forsøke å forsiktig stimulere endetarmsåpningen med et termometer, det kan både løsne en eventuell propp og stimulere tarmen mekanisk - det kan ha imponerende effekt, tre til siden!


Utover slike enkle knep, det finnes mange flere varianter av dem, ville jeg ikke gjøre noe spesielt.


Lykke til, dette løser seg nok. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-