Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Søvnforstyrrelse

Spørsmål

Hei. Mitt barn er 4 år. Han er prematur trilling ,født i uke 34. Har en enegget bror . Som ikke har samme lidelse. Å en to egget bror som heller ikke har dette. Han det gjelder har fra han kunne komme opp i krabbestilling hatt bevegelse frem og tilbake. Ligger og vugger i krabbestilling , dunket da hodet i sprinkelseng . Nå har han en ny bevegelse. Denne er å ligge på rygg å slenge hode /overkropp hardt frem å tilbake . Kan også dunke hodet i veggen. Han kan ligge slik mellom 3-6 timer pr natt . Hver natt ca kl 23-24 begynner han. Er våken/ Men søvnig under bevegelsene .Har små pauser på 3 min ca så begynner han igjen . Vi har konkludert med at han har rytmisk bevegelses forstyrrelse . Vi ønsker mer info om denne tilstanden . Han har vært på utredning på sykehuset , der hadde han på metning måler for å utelukke pustestopp . Det hadde han ikke. De reagerte på måten han lå men hadde ingen erfaring med tilstanden . Siden han er så trøtt pga lite søvn , blir han mer frustrert , trøtt , irritabel ,detter litt ut på dagtid. Han henger litt etter i grov motorikk og språk en brødrene . Han har også noen type annfall som kommer ved innsoving . Han kan blunke mye , bli litt fjern og dra øynene litt bak i hodet. Han skal utredes for epilepsi. Er det vanlig å ha tilleggs sykdommer til rytmisk bevegelses forstyrrelse? Er selv usikker på om det kun er tics eller epilepsi. Kan vi gjøre noe for å hjelpe sønnen vår med å sove bedre ? Noe medisiner? Tiltak som forbedrer tilstand som vannseng og lignende eller er det uten effekt? Kom gjerne med alt av tips !Skal pusse opp soverommet .Lager rommet hans tilpasset til han .Er de fleste med denne lidelsen normalt utviklet ? Kan det sees på én mr av hjernen denne tilstanden ? Kan hans tregere utvikling skyldes denne tilstanden? Han sover jo mye mindre en en 4 åring burde. Å har generelt hele livet fra han var 8 månd hatt dårlig søvn .Gir dette utslag nå for utvilling av barne hjernen? Jeg som mor er bekymret, trenger mer info.Mvh Mor

Mann 4
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 

Jeg er glad for å lese at din sønn har kommet til utredning; diagnoser skal man som foreldre slippe å stille på sine nærmeste. Jeg forstår at din sønn har betydelige plager, og det er ikke rart om han ikke er opplagt om dagen med slike forstyrrelser av søvnen hver natt. 


Du beskriver riktig nok flere trekk ved tilstanden kjent som rytmisk bevegelsesforstyrrelse, som jeg og mange som jobber med barn vet lite om, men det er helt sentralt når man vurderer slike diagnoser å først utelukke sykdommer som kan og bør behandles; det er derfor bra at ditt barn skal utredes for epilepsi. Å vurdere om et barn med uønskede bevegelser har et epileptisk anfall eller sover, er en vanskelig øvelse - og det er derfor viktig å undersøke systematisk om man kan avdekke noen årsak til barnets plager. MR, søvnregistreringer og registrering av hjerneaktivitet under karakteristiske anfall er viktig i en slik sammenheng. Jeg vil ikke - og dere burde ikke - forskutere noen behandling før viktige ting er avklart for barnet deres. Tics og epilepsi, som du nevner, behandles på vidt forskjellig vis og behandlingene har til dels bivirkninger slik at man skal være trygg på at det er rett før man behandler. 


Hva motorisk utvikling angår, er det stor variasjon blant barn på din sønns alder. Det er derfor slett ikke gitt at den tregest utviklede i en trillingflokk er sen; han sammenlignes jo kun med sine søsken.