Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sjeldent mange hvite blodceller hos en ettåring

Spørsmål

Barn 15 mnd. Atopisk eksem og diverse allergi mot matvarer. Har siden han var fem mnd hatt forhøyede verdier av lymfocytter. Verdien er ikke skyhøy. Har vært rundt 10-13 og sist i mai 8. Samtidig er lymfeknutene i halsen og bakhodet hovne og har vært det siden han var rundt fem mnd. Lymfeknutene blir ikke borte. Jernlageret er på verdi 8. Hemoglobin er fin. Dårlig matlyst. Alt dette bekymrer meg stort og jeg er redd for at det kan være kreft. Tenker mye på dette og får ikke ro. Guten er ellers en aktiv, blid og fornøyd gutt. Han er sjeldent syk med influensa og feber, heller ikke virus. Så kan ikke finne grunn til lymfocyttene og lymfeknutene pga han er frisk og rask. Nyser bare en gang i blant. Har jeg grunn til bekymring?

Mann 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Lymfocyttose er vanlig hos småbarn - av mange årsaker. Lymfocytter er en gruppe blant de hvite blodcellene våre som vi er avhengige av for å bekjempe en rekke infeksjoner, og som vi derfor får mange flere av i forbindelse med infeksjoner slik at vi kan bekjempe virus og bakterier etc.  Da er det imidlertid oftest forbigående - men hos småbarn kommer infeksjonene gjerne så ofte at det kan være vanskelig å vite. Lymfeknutene er utdanningsstasjoner for lymfocytter, så det er naturlig at de vokser når man har mange slike celler i blodet. 


Kroniske betennelser kan også gi en slik effekt, for eksempel i tarm og hud. Særlig ved atopisk eksem er lymfocyttene sentrale. Om det dermed kan forklare ditt barns blodprøver er jeg imidlertid usikker på. 


Utfra din beskrivelse av barnet ditt, som virker å være friskt og ikke har hatt noen alvorlige infeksjoner, synes ikke noen alvorlig sykdom å være sannsynlig. Jeg synes allikevel det ville være naturlig at du får ditt barns blodprøve vurdert under mikroskopet av en lege som jobber med blodsykdommer, det er en vanlig undersøkelse som skiller lymfocytter for eksempel ved infeksjoner og kreft. 


God sommer!