Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pike med uregelmessig puls

Spørsmål

Jeg har en datter på 12 år som har uregemessig puls. Dette vart oppdaget for ca 1 år siden og hun var da til fastlege. Ekg vart tatt og var normal. Henvisning til spesialist blei avvist pga ingen andre funn/symptomer. Når ho held pusten er pulsen tilnærmet normal. Lurte på om du vil råde oss til ny ekg evt henvisning til spesialist el om dette er normalt og at vi ikke treng bekymre oss. Jenta er frisk og aktiv men kjenner seg utrygg når pulsen er uregelmessig og seier ho av og til har stikkninger i brystet.

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Uregelmessig puls er for de fleste mest kjent fra voksenmedisin og etterhvert idrettsutøvere igjennom media, og dere har sikkert som meg hørt mange historier om hvor farlig det kan være med uregelmessig og særlig rask puls. Så jeg forstår godt deres bekymring og uro, uavhengig av resultat av undersøkelser og henvisning. 


Det er vanskelig å vurdere pulsen til datteren deres uten å vite hvor rask den er og hvordan den varierer. På generelt grunnlag er det imidlertid viktig å si at pulsen hos barn varierer mer enn hos voksne, for eksempel slik at kraftig innpust vil forstyrre den betydelig i kort tid. Generelt for oss alle, unge som gamle, gjelder at vi alle har et ekstra/for tidlig hjerteslag innimellom, noen oftere enn andre - disse er helt ufarlige. Noen er imidlertid mer oppmerksomme på dem enn andre, og kjenner det hver gang 'hjertet hopper i brystet'. Stikkinger i brystet er også utbredt, og selv om det er forbundet med hjertesykdom hos voksne er det strengt tatt ikke noe tema hos barn. 


Før en eventuell ny undersøkelse, ville jeg være oppmerksom på hvor rask pulsen er, hvordan den varierer og hvordan piken opplever det. Det skal mye til å plukke opp sporadiske variasjoner med et ekg hos fastlegen, men kan hende kan det være på sin plass med en 24 timers rytmeregistrering, som noen legekontorer har utstyr til. En slik måling vil være et godt grunnlag for å vurdere en eventuell henvisning til sykehus, men jeg tror neppe det er behov for det. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-