Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pike med smerter i føttene

Spørsmål

Hei. Vi har en datter på 5 år som over tid(3-4 mnd) har klaget over smerter i foten/føttene. Det kan komme når hun kommer hjem fra barnehagen eller på kvelden. Hun er tydelig utilpass og tar ofte til tårene. Vi tenker at det «sikkert» er voksesmerter, men jeg kjenner på en uro for å overse annen bakenforliggende årsak. Hun har en del blåflekker og kan være lilla/blå under øyene. Om det er mer enn normalt er vanskelig for meg å vurdere. Når bør man kontakte fastlege i slike tilfeller? Bør vi følge med? Hun er forøvrig frisk og bruker ingen medisiner. Mvh tobarnsmor på 33 år

Kvinne 5
Svar

Hei, takk for spørsmålet.


Jeg forstår bekymringen din, Vedvarende plager hos barna er det ubehagelig å forholde seg til - og det er vanskelig å forsøke å gjøre seg opp en mening om hva som egentlig plager dem, hvor smertene egentlig kommer fra, hvordan de varierer også videre. Ikke minst ønsker vi jo ikke å ha for mye fokus på slikt ubehag overfor barna, men etter en tid slik du gjør nå synes jeg det er helt på sin plass å tenke igjennom om det kan være noe annet enn voksesmerter eller tilsvarende, noe som kanskje burde ses på. 


Blåmerker er jo aldeles hverdagslig hos aktive småbarn, særlig på utsatte steder slik som skinnleggen slik du viser med bildene dine, der er det fort gjort å få seg en liten smell. Men dersom de blir ekstra store, kommer også uten foregående skade og på steder på kroppen man ikke normalt slår seg slik som overarmer, rygg, mage etc. ville jeg fått det vurdert. 


Tilsvarende er jo smerter i bena en alminnelig plage som oftest har helt banale forklaringer. Voksesmerter kan som du sier ofte forklare ubehag i muskler, sener og ledd hos barn som vokser - så også økt belastning etterhvert som barna blir mer aktive. Jeg ville også tenkt igjennom om noe slikt som for små sko eller sko med for liten demping dersom hun er svært aktiv, og forsøkt å gjøre meg noen tanker om plagene kommer først og fremst når hun har vært svært aktiv eller kanskje på dager når hun har vært rundt mange mennekser eller i konfliktsituasjoner i barnehagen eller andre steder. 


Det er imidlertid så vanskelig å uttale seg om smerter i føttene på generelt grunnlag, at jeg anbefaler dere å få en time hos fastlegen som kan undersøke foten og se om det kanskje er en bestemt sene eller muskel som er øm - det er nok det mest sannsynlige - og i såfall kan dere sammen forsøke å finne forklaringen på hvorfor for å forebygge ytterligere plager. 


Lykke til!