Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ni måneder gammel gutt med utslett rundt munnen

Spørsmål

30. Oktober var vi på babysvømming og timer etter ble gutten vår født 28.02.18 (6 uker før termin) veldig rødflammet i ansiktet. Vi dro på legevakten og vi skulle bare se det an. Dette kom og gikk ennuke før vi dro til fastlegen og gutten vår ble satt på 7 dager kur med weifapenin. Han mente det var streptokokker i huden. Utslettet kom og gikk. 21. November kom vi tilbake igjen og fikk 10 dagers kur med ery Max. Kuren er ferdig 1. November og han er ikke bedre. Var hos en annen lege på mandag som mente det ikke var noe å gjøre. Bare gå ferdig kuren og smøre med decubal basic. Hun mente det var peroral dermitt og vi måtte regne med at han var sånn i vinter. Mente det ikke var nødvendig å henvise videre. Hva skal vi gjøre? Vasker han kun forsiktig med vann og smører med decubal. Virker som det svir IG er vondt. Han spiser også dårligere.

Mann 1
Svar

Takk for spørsmålet. For det første ser jeg ingen grunn til at guttens plager kan ha noen sammenheng med at han går på babysvømming - forsett med det!


På hans alder er eksem, særlig i den tørre vintertiden, svært utbredt og kan ligne det jeg ser på bildene dere legger ved. Perioral dermatitt er en annen, utbredt men ikke like kjent sykdom som gir utslett i områdene hvor han er plaget, rundt munnen og på haken. Årsaken til denne sykdommen er ikke klarlagt, men brudd i hudbarrieren slik som ved eksem antas å kunne være medvirkende. Det vil da være svært viktig å unngå hudprodukter med irriterende stoffer slik som parfyme så lenge huden er betent. Ved denne tilstanden blir mange bedre med antibiotikabehandling, men det vil også gå over av seg selv. Disse tilstandene er det vanskelig å skille - men felles for dem er at de er ufarlige og relatert til en hudtype som burde skånes for sterkt sollys og parfymer. Fortsett som dere gjør, gå kuren ut og gå til kontroller hos samme lege som har sett ham før for å kunne vurdere  utviklingen. Lykke til!