Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Melkeproteinallergi - hvilken erstatning skal man bruke?

Spørsmål

Har en nå 7 uker gammel baby som har fått diagnosen melkeproteinallergi. Får utelukkende mme og alltid gjort det. Fikk i starten hipp. Det startet ved 4 ukers alder med mye magesmerter og gråt/hyling samt utslett i ansiktet under og etter mat. Vi konsulterte fastlege som snakket med barnelege og har fått nutramigen dha1 på blå resept. Merket umiddelbart bedring. Ungen var fornøyd og rolig og utslettet forsvant. Etter nå to uker på nutramigen virker det dog som problemene er på tur tilbake. Han har igjen begynt å hyle ved måltider, enten mens han spiser eller typisk i umiddelbar sammenheng. Ingen utslett. Han har 1-2 avføringer daglig som han har hatt hele tiden. Gul og kornete med noe «vann». Det jeg nå lurer på om nutramigen ikke er nok for han? Bør vi prøve en annen erstatning eller gi han mer tid ?

Kvinne 29
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Spiseproblemer hos spedbarn er en vanlig utfordring, og som ditt barn reagerer mange på kumelkproteiner. Du beskriver de vanligste plagene fint, med magesmerter, gråt og utslett - noen kan også få en så kraftig påvirkning av tarmen at de blør i bleia. 


Du har fått gode råd, og sett fin effekt av dem etter å ha kommet over på kumelkproteinfri ernæring; det gir jo svaret på at diagnosen er rett. Så er det flere mulige forklaringer på at plagene er kommet tilbake. Her er noen av dem: 


- For det første kan det  hende at barnet ditt sliter også med andre proteiner, slik at dere må bytte til enda mer tilpasset morsmelkerstatning. Man kan da få resept på produkter som er basert kun på aminosyrer. 

- Mer sannsynlig, og vanligere, er det imidlertid at barnet ditt har vondt i magen på grunn av tilpasning til den nye kosten. Akkurat som vi ser det når barn begynner med fast føde, vil bakteriesammensetningen i tarmen endres og det kan gi plager som forstoppelse, luftsmerter og løs mage. Nå har barnet ditt avføring to ganger daglig - men det er allikevel godt mulig at det plages med ubehag både fra luft og fra passasje av avføringen. 

- Kan det tenkes at du gir for mye mat? 

- Mange barn på denne alderen plages med reflux, altså ubehag på grunn av surt mageinnhold som flyter opp i spiserøret. Det kan gjøre ekstra vondt på tom mage eller når magen er særlig aktiv, og mange plages mens de sover. 


Jeg ville ventet litt til, og gått til helsestasjonen for å følge med på om barnet legger på seg som det skal. De kan også hjelpe deg å vurdere barnets ubehag hvis du gir et måltid eller to der. Etterhvert vil det være naturlig å vurdere et nytt tilstkudd dersom plagene ikke gir seg. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-