Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløende utslett under hælene

Spørsmål

Hei! Jeg har ei datter på 2,5år som de siste to ukene har vært plaget med kløende utslett under føttene. Utslettet er rødt, småprikkete og virker til å ligge "dypt" i huden. Huden kjennes vablete/ruglete når jeg tar på den. Utslettet er i hovedsak lokalisert til under hælene, men også litt under og på siden av tærne. Kløen er mest uttalt på kveld og natt, men også noe tilstede på dagtid. Ved siden av utslettet under føttene har hun også noen små røde nupper rundt omkring på kroppen, disse virker til å flytte litt på seg fra dag til dag (mage, rygg, nakke, ansikt). Hun har ingen synlige blemmer i munn eller på hender, så jeg får det derfor ikke helt til å stemme med "hånd-, fot og munnsykdom". Har forøvrig også lest om de "typiske barnesykdommene", men blir ikke noe klokere av den grunn. Hun har ingen kjente allergier fra tidligere, men jeg har vært inne på tanken om kontakteksem, evt. pomfolyx? Såvidt vi vet har hun ikke blitt bitt/stukket av noe. Av behandling har vi forsøkt å smøre med vanlig fuktighetskrem og Canoderm (mest på kropp), samt Cytelium, Hydrokortison og i går Eurax. Ingen av de nevnte preparatene virker til å ha hatt noen særlig effekt på utslettet eller kløen. Allmenntilstanden er god, men det er verdt å nevne at hun hadde feber (på rundt 39-39,5) tre dager i palmehelgen. Utslettet under føttene ble oppdaget 1-2 dager i forkant av feberen, men kunne da kun ses som 2-3 små prikker. Ifbm. feber kom også en 2-års-jeksel, så det er litt vanskelig å vite "hva som skyldes hva" og hva som egentlig oppstod først og sist. Hva tror du dette kan være? På forhånd takk. Vh, Hilde Arnesen

Kvinne 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Utslet hos barn er både vanlig og vanskelig - og ofte utløst av virusinfeksjoner, jmf barnesykdommene. Så når barnet samtidig har hatt feber, er det naturlig å tenke at utlsettet kan være utløst av en infeksjon. 


Like vanlig er eksem, og du nevner en vanlig og en mindre vanlig type som begge kan passe godt for datteren din. Kontakteksem vil jo typisk være plagsomt på hud som har vært utsatt for noe hun ikke tåler, og det kan passe godt med plager kun under føttene. Pomfolyx er også en eksemvariant, og den utløses gjerne også av irritanter som parfyme eller noen metaller. 


En annen tilstand som kan passe på din datters plager er hyperhidrose, økt svetteproduksjon, som gjerne kan presentere på føttene. 


I første omgang er det naturlig å tenke om dette som et eksem, og jeg ville tatt med piken til fastlegen for å få hjelp med eksembehandlingen. Dere kan eventuelt vurdere å undersøke henne nærmere for hva hun reagerer på dersom dette ikke går over.