Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan man skjerme husdyr mot barn som er allergiske?

Spørsmål

Hei, har prøvd å finne en del informasjon om allergier mot dyr hos barn. Har funnet en del, men trenger likevel et råd som jeg håper du kan hjelpe oss med. Vi har en datter på 5 år som er påvist astma og allergi for hund, hest og katt. Allergi symptomene er kløe på huden og i øyne, samt tette slimhinner og tung pust. Barnet bor 70% hos meg og resten hos mor. Mor har anskaffet 4 katter (2 allergivennlige sibirske og 2 vanlige). Det har også vært en hund (Dogo Canario) i huset i en periode, som nå er avlivet pga kreft sykdom. I perioden hunden levde befant den seg i den ene delen av stuen som er avskjermet med ca 1 meter høy vegg (se vedlagte bilder). Mor påstod at Barnet ikke reagerte på hunden, men medisinerte likevel barnet med astma medisin pga at barnet pustet dårlig på nettene og noen ganger på dagene, ifølge henne på grunn av vinterkulden. Barnet bruker veldig sjeldent astma medisin hos meg og er heller ikke andpusten utenom sykdomsperioder. Barnet kom også ofte syk tilbake, sjeldent feber, men tette slimhinner og tyngre pust enn vanlig, har også selv sagt at hun klør i øyene og blir rød på hunden av hunden. Etter at hunden ble avlivet har helsen til barnet blitt bedre, men ikke helt bra. Sykdommer og forkjølelse forekommer fortsatt ofte men i mildere form enn før. Kattene er ikke avgrenset på noen måter og ferder i hele huset. For 3 uker siden har mor anskaffet en ny hund av samme rase (Dogo Canario) som skal bo i avgrenset delen av stuen på lik måte som før. Mor selv påstår at hunden er allergivennlig og at barnet reagerer "bare litt" på hunden. Barnet kom tilbake til meg etter siste gang forkjølet og tett, samt har igjen blitt medisinert med astma medisin. Hadde satt veldig stor pris på et råd rundt hva dere mener er riktig å gjøre i en slik situasjon? Og hvilke konsekvenser kan barnet få med tiden dersom det fortsetter å bo i et hus med dyr som barnet har allergi mot. Takker masse på forhånd!

Svar

Hei, takk for viktige spørsmål. 


Du trekker frem viktige og vanskelige vurderinger rundt hverdagen til et barn med allergi som bor både hos mor og far - og der barnet tidvis er mye plaget med snue, forkjølelse og astma - som er de mest klassiske allergisymptomene hos barn. Hva skal man gjøre med slike plager, holder det å holde dyrene i halve stuen? 


Det enkle svaret er nei; i et hus der det bor hund eller katt vil allergiske barn og voksne ikke kune leve uten å plages med sin allergi. Ventilasjon, renhold og dyreraser kan naturligvis spille inn; allergivennlige katter og hunder vet jeg lite om, men det er nærliggende å tro at det dreier seg om dyr som slipper lite hår etc, men som barnet allikevel reagerer noe på. Eventuelt kan det tenkes at man kan få testet barnet mot mer spesifikke allergener hos gitte katte/hunderaser dersom det er svært viktig å skulle ha slike dyr i husholdet. 


På generelt grunnlag når småbarn får astma, er det viktigste tiltaket å fjerne alt barnet reagerer med fra miljøet; tepper (særlig i soverom) må ut, sengetøy skiftes ofte og ventilasjon/støvsuging (med filter eller sentralstøvsuger) samt fjerning av husdyr er første punkt. Hos småbarn er det ikke alltid like lett å bruke spesifikke allergitester mot bestemte dyreraser, men dersom dere har testet henne og testen paser godt med det dere ser av reaksjoner hos barnet når det er i nærheten av slike dyr gir det gode holdepunkter for at barnet er allergisk. Det burde da veie tungt at barnet plages med snue, tungpust, nedsatt søvnkvalitet og generelt slitenhet når man vurderer å skaffe husdyr; å holde dyrene i deler av stuen eller gitte rom i huset vil jeg ikke forvente har noen verdi. Å ha en hund i huset de ukene barnet ikke er der for så å vaske grunding før hun kommer kunne tenkes som en mulighet dersom behovet for husdyr er stort. Barn burde ikke medisineres over lang tid 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-