Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hørselskade fra barnegråt?

Spørsmål

Min datter på 7 mnd lå på matta si å lekte. Hennes storebror lå ved siden av. Han knota med ett eller annet som gjorde at han klemte fingere sin og da ropte han veldig høyt (ett skjærende skrik) rett ved øret til babyen. Hun begynte umiddelbart å gråte, og vi brukte lang tid på å roe henne ned. Det som bekymrer meg er om dette høye ropet inn i øret hennes kan ha skadet hørselen hennes? Kan hun ha smerter i øret? Og hva gjør vi i såfall?

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 

Støyskader på hørselen er jo et stort problem, og etter hendelser som eksplosjoner og geværskudd eller etter vedvarende støy over lang tid slik som konserter og øretelefoner. Deres bekymring er jo for om en hendelse med kraftig barnegråt kan ha skadet hørselen til deres datter, og det har den neppe. Hørselsskader etter et tilfelle med støy har oftest en komponent av 'støt', slik som ved eksplosjoner, mens barnegråt jo vil være varierende i styrke over litt tid og ikke så eksplosjonsartet. 


At barnet var vanskelig å roe ned handler nok mest om at hun ble skremt. På helsestasjonen kan de eventuelt hjelpe dere med å vurdere hørselen dersom dere har en mistanke om at den kan være nedsatt.