Hårtap hos en liten pike

Spørsmål

Hei, Jenta mi på 2,5 år har begynt å miste en del hår. Det er mest på toppen av hodet og ganske jevnt over. Hun er ellers helt frisk og et aktivt barn uten andre plager. I slutten av februar hadde hun en to antibiotikakurer pga skarlagensfeber som kom igjen etter endt behandling. Den siste kuren av apocillin reagerte hun kraftig på med elveblest over hele kroppen og måtte ha medisinering med Aerius for å bli kvitt det. Kan dette være grunnen til håravfallet? Hvis ikke hva kan det være? Mvh Aina

Kvinne 2

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Hårtap er slett ikke så uvanlig hos barn, og det kan ha mange årsaker - som regel er det forbigående. 


Den kanskje vanligste årsaken er sopp i hodebunnen, tinea capitis. Det vil gjerne gi hårtap i ovale områder der hårene faller - eller gjerne brekker av. Ved å undersøke en prøve i huden med mikroskop, kan man se soppen og starte behandling. Slik soppvekst er smittsomt, så det er viktig å ikke dele pute/lue etc inntil behandlingen er i gang.  Behandlingen er nokså langvarig, en del uker. 


En annen tilstand som gir hårtap er alopecia areata, en tilstand der kroppen angriper hårsekkene slk at man mister håret. Det starter oftest i små områder, og kan bre seg til hele kroppen. Her vil det gjerne ikke være avbrekte hår å se. Det kan også behandles, som regel. 


En mulig sammenheng mellom ditt barns infeksjoner og hårtap heter telogent effluvium. Det kan forekomme etter å ha gjennomgått alle slags store påkjenninger, alt fra sorg og kirurgi til medisinbivirkninger og infeksjoner. Hårsekkene, som hårene våre voker ut fra, går regelmessig i dvale for en tid - da faller håret de har laget av, og etterhvert kommer et nytt hår. Etter store påkjenninger kan unormalt mange hårsekker gå i dvale på en gang, slik at man forbigående mister en del hår. 


Utover dette finnes flere årsaker; jeg anbefaler deg å ta med barnet til legen din for å få vurdert dette problemet. 


God sommer!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-