Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har barnet mitt barnemark?

Spørsmål

Hei! Gutt (4) satt på potta og tisset. Han prompa også. Da jeg skulle tømme potta så jeg noe merkelig (se bilde) Jeg løftet senere opp objektet. Det rørte seg ikke. Det var mykt. Det var ikke tett masse (selv om det lignet littegrann på en meitemark på avstand, ble det omtrent flatt da jeg løftet det). Dessverre tok jeg ikke vare på objektet. I det siste har han hatt litt smerter når vi har tørket han bak. Det ser også ut til at han klør seg en del bak. Han klager også litt på kløe i anus. Jeg har ikke observert noe i avføringen eller trusene hans siden fotografiet ble tatt. Har du noen teori om hva det kan være? Vi har ikke vært utenlands på flere år. Svigermor kjøper en del billig kjøtt i Sverige (med ukjent opprinnelsesland), og serverer den slags når vi er på besøk. Vi hadde trøbbel med vannanlegget på huset her (borrevann), slik at temperaturen på varmtvannet var for lav en periode - men jeg vet ikke om det har betydning. Jeg bare nevner det i tilfelle det er relevant. Allmenntilstanden til gutten er normal.

Mann 4
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Du sender bilde av det som ser ut som en nesten blodrød, noen cm lang tynn gjenstand som du fant i potta etter at gutten din hadde vært på do. Utfra bildene kjenner jeg den ikke igjen som noen klassisk innvoldsmark, men i kombinasjon med de andre plagene du beskriver er det kanskje tid for å sjekke? 


Man behøver nemlig hverken å reise utenlands eller spise eksotisk kjøtt fra Sverige for å få innvoldsorm; den klassiske barnemarken er svært smittsom og nokså vanlig her hjemme. I første omgang ville jeg kun vurdere den. 


De mest klassiske symptomene er som hos ditt barn kløe rundt endetarmsåpningen er det mest typiske og hos små barn får man ofte ikke noen nærmere beskrivelse av plagene enn at vi ser dem klø seg. 


Marken kommer ut av tarmen om natten for å legge egg på huden. Ta derfor en klar tapebit og ta avtrykk med den rundt endetarmsåpningen. Legen deres kan se på den i mikroskop og vurdere om det ser ut til å være egg eller orm på den. Behandleingen er eventuelt nokså grei, men det er viktig at hele familien behandler seg. Lykke til!