Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gutt med allergi og søvnplager

Spørsmål

Min sønn på 8 år har fått påvist allergi blant annet mot pollen og støvmidd. Han er ikke noe plaget, med unntak av tett nese på natten. Jeg rengjør huset grundig annenhver uke; tørker støv, støvsuger madrass, rister pute og dyne, og han har ny madrass for 6 mnd siden. Han fikk av lege Aerius, men det har ingen effekt på nesetetthet hos han. Jeg sprayer han med saltvann hver kveld, men dette også uten effekt. Han fikk av lege Mometasone Sandoz 50 mikrogram. Men denne har jeg ikke lyst til å bruke, da det står at "langvarig bruk kan forårsake forsinket vekst hos barn." Det er ikke hver natt han er plaget, som regel blir han tett når han legger seg, men sovner fort og sover godt gjennom natten. Men noen netter våkner han altså tidlig og er pottetett. Hva syns du jeg bør gjøre? Er det noe annet jeg kan gi han, som er "ufarlig" slik som saltvann? Er det "farlig" for han på sikt å være mye tett i nesen på natten? Han er ellers en aktiv og frisk gutt, og på dagen er det ingen plager.

Kvinne 40
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Det er slett ikke farlig for ham å være tett i nesen på natten - men det kan jo tenkes at søvnen blir dårlig, slik at han blir sliten og uopplagt. 


Luftveisallergi er utbredt og plagene varierer betydelig; det viktigste dere kan gjøre forstår jeg du er i full gang med - å fjerne det han er allergisk med fra miljøet rundt ham. Midden får du has på med god hygiene, til dels også pollen - men det forutsetter ofte også god ventilasjon. Heldigvis har pollenallergi også lavsesonger. 


Når allergenet, det man er allergisk mot, er fjernet men plagene allikevel store er det naturlig å forsøke behandling med medisiner. Aerius er et antihistamin som brukes mye mot nesetetthet, men hvis det ikke har noen effekt for ham er det liten vits i å bruke det. Kortisonpreparater slik som mometason er også standardbehandling ved langvarige plager med nesetetthet, og har i motsetning til Aerius en betennelsesdempende effekt som virker også dersom det ikke er allergi men for eksempel luftveisinfeksjoner eller astma som bidrar til at han er tett i luftveiene. Jeg ville ikke være redd for å forsøke mometason; i første omgang vil det jo være for en periode for så å vurdere om effekten dere ser kan forsvare å bruke medisinen over tid. Dosen du angir er forøvrig svært liten, og vil ikke ha noen effekt på vekst eller utvikling selv ved langvarig bruk. 


Det vil være nyttig å vite om en kortiosnmedisin som den dere har fått utskrevet virker, fordi det vil si noe om årsaken til plagene hans. Videre er det viktig å merke seg om andre faktorer som pollensesong, luftveisinfeksjoner, temperatur og liggestilling påvirker plagene; det kan bidra til bedre forståelse av plagene hans. 


Kanskje har ikke disse plagene noe med allergiene å gjøre? Det er for eksempel mer vanlig at barn plages med hoste om natten på grunn av astma enn på grunn av allergi.  


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-