Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fjernhetsanfall hos to-åring

Spørsmål

Vi har en jente på 2 år som vanligvis er helt frisk, og sover fra 20-08. I dag våknet hun kl 08 som normalt, kom opp i sengen til oss, pratet litt, og sovnet igjen. Da sov hun av og på helt til 10.30. Dette er unormalt, så da syntes vi hun måtte stå opp. Men hun var fryktelig tung å vekke. Vi tok henne inn på badet, og hun falt bare i søvn igjen med en gang. Vi prøvde lenge å sette henne opp, men hun segnet om, og greide ikke holde hodet oppe en gang. Vi fikk ikke blikkontakt, hun var helt fjern i øynene. Vi ringte legen og fikk komme. På veien sov hun i armene mine. Når vi prøvde å vekke henne kikket hun tomt ut i luften før hun forsvant igjen. Hun virket nesten bevisstløs. Øynene var helt uten liv. Hun reagerte ikke på at det ble tatt blodprøver eller noe av henne, hun var helt borte. Ingen feber. Vi ble sendt til sykehuset, og hun kviknet sakte men sikkert etter at hun fikk kjeks og saft. Det har blitt tatt all verdens prøver, men de finner ingenting galt. Det eneste de fant var at det fastende blodsukkeret hennes var litt lavt, 3,4. Forsto det slik at det burde ligge mellom 4 og 6. Men de trodde ikke det var årsaken, for da skulle blodsukkeret skutt i været etter at hun spiste, og det gjorde det ikke. Hun ligger til observasjon over natten, men det ser ikke ut som vi får noe svar, siden alle prøver er fine. Dette er vanskelig for oss å slå oss til ro med, for vi var oppriktig redde for å miste henne i dag tidlig. Det virket som om hun holdt på å sovne inn. Mange spørsmål dukker opp. Var hun i nærheten av krybbedød? Blodpropp? Infarkt? Alt ble avvist av sykehuset siden alle tester er fine. Kan det ha vært så enkelt som blodsukkeret likevel, eller noe annet? Jeg forstår at det er vanskelig for deg å synse om dette når alle sykehusprøvene er fine, men vi er desperate etter et svar, for når vi ikke vet grunnen er vi livredde for at det skal skje igjen. Kan du synse litt om hva det muligens kan være? Hun har aldri reagert på denne måten når hun er sulten.

Kvinne 2
Svar

Hei, takk for spørsmål.


Jeg forstår godt at dere er fortvilet over mangelen på svar og usikkerheten med tanke på hva som vil skje senere. 


Dessverre er det imidlertid ikke helt sjelden vi må bruke tiden som kommer til å forsøke å finne svar på hva som skjedde med barnet etter anfall som dette.


Anfallet dere beskriver, med økt søvnbehov, slapphet, nedsatt kontakt og likegyldighet ved prøvetakning ses hos små barn med ulike sykdommer og plager.  For eksempel tidlig under utvikling av en infeksjon eller ved nyoppdaget sukkersyke, lavt blodsukker, feberkramper, epilepsi, forgiftninger og forstyrrelser i stoffskiftet ser vi gjerne flere av eller alle disse tegnene på en gang. 


Felles for disse tilstandene, det som jo utløser tegnene du beskriver, er forbigående endring i hvordan hjernen fungerer eller dens tilgang på næring.


Blodprøver og observasjon av barnet i kontrollerte omgivelser bidrar til å utelukke mange årsaker inkludert alle som trenger rask behandling. Andre, som at barnet har reagert kraftig på lavt blodsukker eller har vært slapt i etterkant av et epileptisk anfall, kan kreve observasjon eller ny undersøkelse ved et eventuelt neste anfall. 


Som dere forstår, kan jeg ikke gi noen svar dere ikke får på sykehuset- men vær trygge på at barnet blir fulgt godt opp, slike ting som dette blir grundig undersøkt, diskutert og fulgt opp!