Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fire år gammel gutt med leddsmerter

Spørsmål

Hei! Jeg er en intensivsykepleier-utdannet mor til en gutt på snart 4 år. Bakgrunnen min gjør at jeg har sett litt av hvert, samtidig kan jeg bli veldig bekymret for sønnen min, og kanskje miste hodet, derfor trenger jeg noen å rådføre meg med. Høsten 2017 begynte han i barnehage.Han og jeg har etter dette vært utrolig mye syke med forkjølelse og hoste. Nesten syk og frisk annenhver uke. Sønnen min har også hatt noen feberdager i forbindelse med dette, men ikke mange. 11/2 fikk han høy feber og klaget over smerter når han satt, gapet og i armen. Vi tenkte det var influensa. I fire dager hadde han temp på 39-40, men allmenntilstanden var såpass at jeg fikk i han litt mat og mye væske. Etter 1 uke var han frisk. Torsdag i forrige uke klaget han over smerter under en eller begge føtter.Samme dag hadde det vært karneval i barnehagen.Tantene fortalte at de aldri hadde sett han hoppe og danse så mye. Jeg tenkte det var forklaringen på smertene. Neste dag klaget han ikke over smerter og vi gikk/løp sammen til sentrum ca 1,5 km. Neste morgen klaget han over smerter i det ene benet, og jeg måtte bære han på badet, ned trappa til stua osv da det var så vondt å gå. Jeg kunne tydelig se at han haltet. Dette ble bedre utover ettermiddagen. Jeg kunne ikke se tegn til hevelse/rødhet. Samme natt våknet han og gråt. Han benektet at han hadde drømt noe. Da jeg spurte om han hadde vondt noe sted, sa han at han hadde "vondt i fingerleddene". Akkurat disse ordene brukte han selv. Da ble jeg svært urolig. Har lest at det ikke kan være voksesmerter, så da tenkte jeg på barneleddgikt, leukemi, osteosarkom og alt det verste. Dagen etter, i dag, har han ikke klaget over noen smerter, han har heller ikke haltet. Bør jeg skynde meg til fastlegen, eller bør vi se an litt til? Samtidig har jeg i et års tid lurt på om han kan ha cøliaki. Grunnen til at dette lurer i bakhodet er vekslende harde "knorter" og grøtete avføring m/vond lukt. Hans far fikk diagn i 2014. Kan cøliaki gi leddsmerter? Råd?

Mann 4
Svar

Hei, takk for gode spørsmål. 


Du beskriver en frisk gutt som begynte i barnehage i fjor høst og som siden har hatt flere infeksjoner - og i det siste i flere omganger leddsmerter og vondt i føttene/bena. Infeksjonene forstår jeg det som at du har håndtert godt selv slik at han ikke har trengt noen ytterligere behandling - og smertene har vært nokså flyktige og gått over til neste dag hver gang. 


Infeksjonstegnene du beskriver, med feber og sykdomsfølelse noen dager nærmest hver uke, er velkjent hos barnehagestartere og krever ofte ingen nærmere undersøkelser dersom man kan se til barnet selv og det er i brukbar form. Såvel feber som litt ubehag er tegn på at kroppen tar hånd om virus og av og til bakterier, og så lenge barnet ikke er under et halvt år til et år og er i grei form, går det som regel greit å se an et par dager. 


Videre nevner du flere episoder med smerter relatert til ben og armer, der gutten en gang haltet, en annen gang hadde smerter under føttene og en tredje nevnte smerter i fingerleddene. Alt dette er normalt forekommende plager som går over etter kort tid, og som du antyder vil det oftest være forbigående etter for eksempel en unormal fysisk belastning. En sjelden gang kan det  imidlertid være tegn på alvorlig sykdom, og det er det viktig å få undersøkt dersom plagene ikke går raskt tilbake. 


Barn på din sønns alder har ofte litt vanskelig for å sette ord på akkurat hvor smerte kommer fra, noe som kan gjøre det vanskelig å vurdere mulige årsaker utover forbigående, ubetydelige smerter basert på historien alene. Dersom du er i tvil om det kan dreie seg om annen sykdom eller om plagene ikke egentlig har gått tibake anbefaler jeg å få ham undersøkt av den lege; hun kan vurdere om han har hovne ledd, om bevegelsen i leddene er normal og om det burde gjøres andre undersøkelser. Uansett hva man finner ved en slik undersøkelse, er imidlertid historien det viktigste - så det er fornuftig som du gjør nå å notere deg hvilke plager barnet forteller om og hva du ser. 


Jeg kjenner ikke til at cøliaki kan gi leddsmerter, og ville ikke være redd for det utfra de tegnene du beskriver. Det er imidlertid ikomplisert å undersøke ham for det hos fastlegen dersom hun også synes det er grunnlag for det. 


Lykke til!