Femten år gammel pike med hard mage i lang tid

Spørsmål

Hei! jeg har en datter på 15 år som i ca 1 års tid har slitt med veldig hard mage. Ble lagt inn med forstoppelse for 6 mnd siden. I tiden etter har hun hatt problemer veldig ofte med hard og sjelden avføring.. Fikk konstatert litt laft stoffskifte på Drammen sykehus men dette har bedret seg siste 3 mnd etter kontroll hos fastlege. Regner med at treg\hard mage kan henge sammen med dette. Har i perioder klart og holde magen hennes i gang 3-4 uker med masse frukt :-) Hun har stort hell med Dulcosoft som etter 3 dager gir normal avføring en periode. Har prøvd Fiberhusk uten særlig hell. Spørsmål: Har du noen gode tips som kan få dette i gang som normalt? Ser at Dulcosoft ikke kan brukes mer en 3 mnd.. er det farlig med sånn bruk som vi har med 3-4 dager så opphold i 2-3 uker? Er det annen type regulernde som du heller anbefaler med samme virkning som kan brukes i lang tid? Har mine timer på Google nå så håper du kan hjelpe

Kvinne 15

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt.


Hard mage er en utbredt plage blant barn og ungdom, og som du beskriver kan det vare i lang tid. Videre kan slike plager forårsakes av flere sykdommer, som lavt stoffskifte og cøliaki. De fleste tilfeller av hard mage, forstoppelse, har imidlertid ikke noen klar årsak - det dreier seg ganske enkelt om at tarmen ikke fungerer som den skal. Det kan imidlertid være vanskelig å få tarmen i gang igjen, og tolmodighet er et stikkord her. 


Når tykktarmen har stått full av hard avføring i lang tid vil den bruke en stund på å komme i gang med å bevege seg normalt igjen, og mange vil oppleve at de ikke har avføringstrang. Det er derfor helt nødvendig å ha gode toalettvaner og ideell kost: Regelmessige toalettbesøk for eksempel etter hvert måltid og måltider med rikelig væske og fiber. Man bør dessuten sitte på do i noen minutter hver gang for at tarmen skal få tømt seg. Mange trenger i tillegg behandling med bløtgjørende midler, og disse er det mange av - du har nevnt flere. 


Et middel man kan bruke i lang tid og som erfaringsmessig er greit å kontrollere er Movicol, og jeg foreslår at dere i samarbeid med fastlegen finner en dose som passer for datteren din. Middelet, lange sukkerkjeder som ikke blir tatt opp fra tarmne, fungerer ved at det holder væske inne i tarmen slik at avføringen ikke blir for hard. Man kan slik tilpasse avføringens konsistens. Jeg anbefaler behandling i lang tid, minst et halvt år. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-