Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Femten år gammel pike med hard mage i lang tid

Spørsmål

Hei! jeg har en datter på 15 år som i ca 1 års tid har slitt med veldig hard mage. Ble lagt inn med forstoppelse for 6 mnd siden. I tiden etter har hun hatt problemer veldig ofte med hard og sjelden avføring.. Fikk konstatert litt laft stoffskifte på Drammen sykehus men dette har bedret seg siste 3 mnd etter kontroll hos fastlege. Regner med at treg\hard mage kan henge sammen med dette. Har i perioder klart og holde magen hennes i gang 3-4 uker med masse frukt :-) Hun har stort hell med Dulcosoft som etter 3 dager gir normal avføring en periode. Har prøvd Fiberhusk uten særlig hell. Spørsmål: Har du noen gode tips som kan få dette i gang som normalt? Ser at Dulcosoft ikke kan brukes mer en 3 mnd.. er det farlig med sånn bruk som vi har med 3-4 dager så opphold i 2-3 uker? Er det annen type regulernde som du heller anbefaler med samme virkning som kan brukes i lang tid? Har mine timer på Google nå så håper du kan hjelpe

Kvinne 15
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt.


Hard mage er en utbredt plage blant barn og ungdom, og som du beskriver kan det vare i lang tid. Videre kan slike plager forårsakes av flere sykdommer, som lavt stoffskifte og cøliaki. De fleste tilfeller av hard mage, forstoppelse, har imidlertid ikke noen klar årsak - det dreier seg ganske enkelt om at tarmen ikke fungerer som den skal. Det kan imidlertid være vanskelig å få tarmen i gang igjen, og tolmodighet er et stikkord her. 


Når tykktarmen har stått full av hard avføring i lang tid vil den bruke en stund på å komme i gang med å bevege seg normalt igjen, og mange vil oppleve at de ikke har avføringstrang. Det er derfor helt nødvendig å ha gode toalettvaner og ideell kost: Regelmessige toalettbesøk for eksempel etter hvert måltid og måltider med rikelig væske og fiber. Man bør dessuten sitte på do i noen minutter hver gang for at tarmen skal få tømt seg. Mange trenger i tillegg behandling med bløtgjørende midler, og disse er det mange av - du har nevnt flere. 


Et middel man kan bruke i lang tid og som erfaringsmessig er greit å kontrollere er Movicol, og jeg foreslår at dere i samarbeid med fastlegen finner en dose som passer for datteren din. Middelet, lange sukkerkjeder som ikke blir tatt opp fra tarmne, fungerer ved at det holder væske inne i tarmen slik at avføringen ikke blir for hard. Man kan slik tilpasse avføringens konsistens. Jeg anbefaler behandling i lang tid, minst et halvt år.