Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fem år gammel gutt med lymfeknuter på halsen

Spørsmål

Hei! Jeg har en sønn på snart 5 år som plages med hovne lymfekjertler på hals. Var hos legen i dag som ville ha blodprøver og utredning videre, da han har hatt de lenger enn 6 uker. Han sa kulene kjentes runde og bevegelige ut, noe jeg tolker som et godt tegn? Kulene er ikke større en 1-1,5 cm. CRP og senkning Ok! Jeg blir selvsagt redd for hva det kan være. Han er ellers i fin form, plages endel med magevondt og har tatt blodprøve ang. Cøliaki som hans søster har. Ellers har han en del mygg stikk rundt nakke hode som han klør på.

Mann 5
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 

Spørsmålet ditt kommer hyppig opp på legekontor ved undersøkelse av barn. Hovnelymfeknuter på halsen er i seg selv et tegn på god helse - for lymfeknutene er utdanningsstasjoner for de hvite blodcellene våre under infeksjoner. Hos småbarn, som ofte har hyppige infeksjoner i luftveiene, er det derfor helt vanlig å ha hovne lymfeknuter på halsen. Hvor hovne lymfeknutene blir varierer fra barn til barn - og etter en infeksjon vil lymfeknutene forbli hovne en stund. Har man stadig halsbetennelser kan et barn med andre ord ha hovne lymfeknuter på halsen i lang tid. 


Når legen deres allikevel har reagert, er det fordi han ønsker å utelukke at det kan være en annen årsak til at lymfeknutene på halsen til gutten din - for store, hovne lymfeknuter som ikke oppfører seg slik vi forventer kan være tegn på alvorlig sykdom. Slike lymfeknuter kan for eksempel være ekstra store, vokse ekstra raskt og forbli store over lang tid. Utfra det du beskriver blir gutten din godt ivaretatt av legen deres, og utfra din beskrivelse høres lymfeknutene alminnelige ut - men vær nøye med å følge opp slik legen deres anbefaler. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-