Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ettåring som har falt fra stellebordet

Spørsmål

Hei. Vi hadde et stort uhell igår hvor jenta vår på snart 10 mnd falt fra stellebord og ned på flisgulvet ( ca 1 meter høyt). Såg ikke helt hvordan hun landet, men tror hun slo hodet på venstre side. Tok henne rett opp og da begynte hun å gråte. Så tror ikke hun var bevisstløs. Roet seg fort, men var småsutrete. Dro på legevakta, der sjekket de henne litt, hun ble etterhvert hoven på venstre side av hodet. Blitt litt mer hoven i natt. Så der er det er hun ganske myk og hoven. Hun har hele tiden etterpå hvert lik seg selv, med unntak at hun er litt mer sutrere, men ikke veldig mye. Pga. hun var hoven, litt vondt når vi tok på hodet der hun var hovrn og litt sutrete tok de i natt ct, bilder av hodet. De fant verken tegn på blødning eller skade på skjelett, men tror hun fikk en hjernerystelse, Hun er litt hoven over høyre øye. Ble vekket annen hver time i natt, var trøtt men våkna når vi tok henne opp. Leker, spiser, klapper og krabber som normalt. Det jeg lurer på er rett og slett om det er stor sannsynlighet for at hun får varige mén av dette.. er så redd for det og har så dårlig samvittighet....

Kvinne
Svar

Hei, det var leit å lese om jenta di som falt. Slikt er jo alltid leit, men det går heldigvis helt bra oftest. 


Hjernerystelse er den vanligste skaden, og grovt sett vurderer man alvorligheten av den utfra om barnet var bevisstløs og eventuelt hvor lenge. Så er det jo et spørsmål om noe annet er skadet, slik som skjellettet eller tenner - og til slutt det kanskje viktigste; om det er noen blødning - særlig i hjernen. Når man tar CT-bilde i forbindelse med hjernerystelser, er det blødninger man ser etter, og når man vekker barna så ofte den første natten er også det for å forsikre seg om at ikke barnet har blitt dårligere mens det sov som tegn på at det har kommet en hjerneblødning. 


Slik jeg leser spørsmålet ditt, ble det etter en stund tatt CT-bilder av hodet som viste at hun ikke hadde fått noen blødninger, og hun var også seg selv når dere fulgte henne igjennom natten etter. Blødninger er skumle både fordi det er trangt inne i hodet slik at hjernen kan komme i klem eller blodtilførselen til hjernen kan bli dårlig dersom det blør mye inne i hodet - men også fordi nerver kan bli helt eller delvis skadet. Når det ikke er funnet tegn til noen slik skade, er det er veldig gode tegn på at hun ikke har fått noen blødning eller annen skade som kan gi permanente skader på hjernen. Jeg ville derfor forvente at hun ikke får noen permanent skade utfra det du beskriver, med forbehold om at jeg jo ikke kjenner alle omstendighetene. Så lenge hun er hoven vil hun nok være irritabel og plaget av at det gjør vondt, men det går tilbake. 


God bedring!