Ett år gammelt barn med rødlig utslett

Spørsmål

Hei! Har ei datter på 1 år og 2 mnd. Hun har siste par ukene hatt et utslett på bein og armer. Dette er svakt rødt (blekt) av karakter, tørt, ser ikke puss, er på hudnivå, og virker ikke være verken plagsomt eller kløende. Det er ikke uslett i ansikt, hodebunn eller i knehaser, albue osv. Siste tiden har det tilkommet et par ildrøde, avgrensede flekker på lår og rundt setet (se bildet). De er tørre og uten puss, og hever seg ikke mye fra hudnivå. Lar seg ikke trykke vekk. Tydelig avgrensede, med klar rød farge i senter, og noe svakere ut mot kantene. Virker ikke å være plagsomme de heller, men noe dårlig søvn og mye våken på natt. Hva kan dette være? Allmentilstand ok. Ingen feber. Eksemflekker?? Andre hudplager? Hvis eksem: er kortison et alternativ?Eneste sympromt forøvrig er hoste ved aktivitet. Men lite snørr nå, og ingen tegn til infeksjon. Håper du kan bidra med svar :-)

Kvinne 1

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. Beklager sent svar. 


Diffus rødme i huden hos småbarn er svært vanlig og sjelden uttrykk for noen alvorlig sykdom. Du beskriver to typer utslett, først diffust rødlig utslett som har vedvart over et par uker på armer og ben men samtidig ikke på typiske eksemområder som i hodebunnen. Eksem hos småbarn følger imidlertid ikke alltid slike klassiske mønstre, så min første innskytelse vil være å vurdere om ikke dette kan være eksem utløst av nye vaskemidler, klær, svette på grunn av mye klær i vogna etc. 


De mer avgrensede, røde flekkene er det vanskeligere å si noe om. Jeg ville etter at dere nå har sett dem an over noen dager og sett hvordan de utvikler seg, anbefale at dere søker til fastlegen for at hun kan se på dem og vurdere om barnet kan ha glede av å forsøke behandling med tanke på for eksempel eksem.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn