Ett år gammel gutt med løs avføring

Spørsmål

Jeg har en sønn på 13 mnd som siden første januar har slitt med diare. Gikk fra mme til vanlig kumelk da han var året. For to uker siden hadde han omgangssyke, men han har enda ikke blitt bedre. Han har løs avføring etter hvert måltid, ca 5 ganger i døgnet. Det kommer også endel blankt slim. Søster har cøliaki. Vi var hos legen i dag, ble henvist til å ta allergiprøver. Men fikk aldri svar på om jeg skal kutte melk fra kosthold. I såfall hva erstatter jeg med? Han er forøvrig i fin form eller. Spiser og drikker som normalt. Hva tenker du? Grunn til bekymring? Ingen feber og er ellers frisk

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Løs avføring en tid etter omgangssyken er ikke unormalt, og kan ha flere årsaker. 


Det kan ta litt tid før tarmen kommer seg etter en infeksjon, og da kan den tenkes å skille ut mer slim enn normalt en tid etter infeksjoen. Det kan også ta litt tid før tarmbakteriene hans fungerer som normalt etter infeksjonen; mange av de små har en tarmflora som ikke er veldig robust. For å anskueliggjøre: dette er årsaken til at man ikke skal gi barn under ett år honning, for bakterier i honningen kan slå seg opp i tarmen og produsere giftstoffer. En annen mulighet er at han har blitt forbigående laktoseintollerant, noe som ikke er uvanlig etter omgangssyken. Det kan skje dersom cellene som bryter ned melkesukkeret har blitt skadet av infeksjonen, og det vil ta litt tid før de vokser tilbake. I såfall vil han ha løs avføring dersom han får melk i denne tiden. 


På generell basis anbefales det å introdusere kumelk rundt ett års alder, og da den letteste melken. 


Jeg antar at han vil bli spontant beder om ikke lenge, men i mellomtiden kan du godt forsøke å gå tilbake til morsmelkerstatning uten melkesukker for å se om det hjelper. 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn