Blålig hevelse hos et spedbarn

Spørsmål

Har en datter på 3 mnd. For to uker siden oppdaget vi plutselig en hevelse med et blåmerke på og en rød prikk i midten, på ryggen bak med skulderbladet. Vi ringte legevakten og fikk beskjed om at så lenge allmenntilstanden var fin var det ingenting å gjøre. En uke etterpå hadde det enda ikke gått bort (hevelsen hadde gått litt ned) og jeg tok henne med til fastlegen. Hun var enda fin i form og fastlegen sa det kunne se ut som en allergisk reaksjon på et vepsestikk og helt ufarlig. Nå har det gått enda en uke og blåmerke og hevelsen er der enda. Mener jo det blir mindre og mindre, men vanskelig og være sikker når jeg ser det hver dag. Jeg vet jeg bør slå meg til ro når legen har sagt det er ufarlig, men går det an at et blåmerke og hevelse av et stikk kan ta to uker før det forsvinner? Håper du kan komme med noen beroligende ord til en hysterisk førstegangsmamma!

Kvinne 24
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Beskrivelsen din av hevelsen på ryggen til et lite barn gir mange eksempler på det som er så vanskelig når vi skal vurdere utslett og andre plager hos barn. Du beskriver på en fin måte hva dere har tenkt igjennom forløpet på to uker siden dere ble oppmerksomme på kulen - og observasjonene underveis er det viktigste vi har for å kunne vurdere hva denne kulen - og alle andre plager hos små barn - kan være. 


Bildene du legger ved, viser en kul med et par centimeters diameter, som har et svakt blålig skinn og ser ut til å være dekket av hel hud, men med enliten prikk i midten slik vi ofte ser etter insektsstikk. Jeg ser ikke tegn på bildene til noen særlig betennelsesreaksjon, i form av varme og hevelse rundt kulen, og ingen tegn til blodårer i overflaten. 


Slike kuler kan oppstå av mange grunner. Prikken i midten gir jo et viktig tegn til at det kan være et bitt eller stikk av ett insekt, så det er naturlig å gå utfra det. Slike hevelser kan bli stående en god stund - og det er gjerne ekstra godt synlige på små kropper. Da vil man jo forvente, slik du antyder, at hevelsen blir mindre etterhvert. En annen mulighet hos små barn fra noen uker etter fødselen, dersom kulen ikke går tilbake men vokser i størrelse, er et årenøste. Disse kalles infantile hemangiomer, og mange har sett dem hos små barn som bringebærrøde flekker i huden. De kan også forekomme i dypet og vil da ha et blålig skinn - og noen ganger vil de etterhvert utvikle en rød flekk i huden som vokser med tiden. 


Som du forstår, er observasjonene dine det viktigste hjelpemiddelet for legen deres når han skal hjelpe deg. For eksempel vet du jo ikke sikkert om den var helt nyoppstått da du oppdaget den - har du et bilde fra dagene før som kan gi deg et hint om når kulen kom? Fotografier, helst med ett målebånd ved siden av kulen, er til stor hjelp for å vurdere utviklingen. Det vil også være viktig å la legen få se kulen flere ganger dersom den ikke går tilbake men utvikler seg videre. 


Dersom kulen ikke viser tegn til å gå tilbake i løpet av noen uker, og fremfor alt dersom den vokser, ville jeg oppsøke samme lege på nytt.