Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Åtte år gammel gutt med brekninger, oppkast og refluks - skyldes det stramt tungebånd?

Spørsmål

Jeg kom over en artikkel om stramt tungebånd og mulige utfordringer. Lurte på om det kan være en sammenheng mellom min sønns plager. Min sønn er 8 år og har hele livet hatt problemer med både refluks talefeil. Han klare ikke å si r uten å konsentrere seg veldig. I tillegg lesper han litt. Han hadde tidlig et veldig godt utviklet ordforråd og språkforståelse. Hørsel er testet med tanke på talefeilen, hører godt. Som baby var han veldig urolig. Skrek mye. Måtte tidlig ty til flaske i tillegg til amming. Følte at han ikke fikk til å suge skikkelig (har ammet to før) Han hadde ofte sprutbrekninger. Jeg har flere ganger tatt opp både talefeil og refluks med lege. Han har klippt fremre tungebånd 2 ganger. Usikker på hvor mye som ble klipt då det var vanskelig å få min sønn til å åpne munnen og samarbeide. Han var 4 og 6 år når det ble gjort. Han har og vært henvist til øre nese hals spesialist for å klippe tungebåndet i lett narkose. Da vi kom på sykehuset ville ikke legen gjør det fordi han mente det ikke var stramt nok og at det ikke ville hjelpe han med talefeilen. Den ville mest sansynlig rette seg selv mente han. To år etter er ikke talefeilen noe bedre. Bekymrer meg og at han flere ganger i uka kaste opp/spytter ut mat enten fordi han brekker seg eller ikke klarer å svelge det. Dersom han spiser for mye feks. i en bursdag kan han plutselig spy opp alt helt ukontrollert. I går kveld spydde han i søvne. Han har ikke omgangsyka, han var ikke dårlig verken før eller etter han kastet opp (kvalm, uvel, feber). Når han kaster opp uten å våkne skremmer det meg men føler at jeg maser og at jeg må ta det med ro og oppkast og talefeilen vil gå over. Han er normalvektig. Brekker seg av poteter/kokte grønnsaker. Har problemer med noe kjøtt. Han ikke klarer å tygge det nok, resultere i at han brekker seg og spytter det ut. Har for 9 mnd siden stått på jern i ca 3 mnd pga litt lave verdier. Er det sansynlig at stramt tungebånd, brekninge, oppkast og refluks henger sammen?

Mann 8
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Din beskrivelse av barnet som liten passer godt med både stramt tungebånd og refluks. Du beskriver et barn som slet med å suge av brystet, var urolig og skrek mye. Alle disse tegnene, dog ikke sprutbrekninger som du også beskriver, ser vi ofte ved refluks. I spedbarnsfasen er det jo også svært vanlig, men de fleste vokser det av seg. Stramt tungebånd er også en praktisk utfordring særlig ved ammingen, og en del får klippet tungebåndet allerede før hjemreise fra sykehuset - men hvem som burde få tungebåndet klippet og hvor mye er det uenighet om. 


En del barn med stramt tungebånd kan slite med uttale av gitte lyder, særlig r, og jeg antar det var derfor din gutt fikk sitt fremre tungebånd klippet. Før noen ytterligere tiltak mot tungebåndet ville jeg ha bedt om vurdering av en logoped, en pedagog som er spesialist på tale, for å få vurdert om tungen er tilstrekkelig bevegelig til å oppnå god tale; hvis så er tilfelle, vil ikke en liten operasjon på tungen ha noe for seg. 


Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom et stramt tungebånd og oppkast/brekninger, men dersom han ikke har vokst av seg sine sure oppstøt kan det tenkes. Hos noen, både barn og voksne, er dårlig funksjon i lukkemuskelen øverst i magen årsak til refluks - og da vil man etter større måltider kunne oppleve både økt refluks og gulping/oppkast når magen begynner å bearbeide maten. Da skal normalt lukkemuskelen nederst i spiserøret lukkes mens det er høyt trykk i magen, men dersom den ikke fungerer skikkelig kan jo maten komme opp. Hvis så er tilfelle, har det imidlertid neppe noen sammenheng med hans uttaleutfordringer. Ved nærmere undersøkelse og samtale hos fastlegen kan man vurdere om det er behov for henvisning til nærmere utredning av hans oppkast/refluks - plager. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-