Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

4 år gammel pike som sliter med langvarig forstoppelse

Spørsmål

Hei! Vi har en jente på 4 år, som har slitt med kronisk forstoppelse siden hun var 6 mnd gammel. Vi har vært hos flere leger, men jeg synes ikke vi blir tatt på alvor. - Hun ble født til termin, hadde avføring rakst etter fødsel og ble fullammet i seks måneder, hvor det ikke var noen tegn til at noe var galt. Problemene begynte med en gang vi introduserte fast føde. Da hun fikk smaksprøve på grøt og frukt, så ble hun forstoppet og hadde avføring ca. en gang i uken. Legen sa den gang at dette kunne være normalt ettersom hovednæringen fortsatt var morsmelk. - Da hun var ett år ble hovednæringen fast føde. Det fortsatte med avføring en gang i uken, så legen foreslo Laktulose. Dette hjalp nesten ikke, selv på høye doser, men legen sa at avføring en gang i uken kunne være normalt (selv om det var smertefullt for henne) - Da hun var 3 år var vi hos en annen lege som ga oss Movicol - høye doser, som så skulle trappes ned til vi fant en fungerende dose som ga henne en 'riktig' avføring hver dag. Vi fant aldri en slik 'riktig' dose, ettersom Movicol fikk alt til å gå 'rett gjennom' henne. Hun hadde løs avføring 3 dager om dagen, selv på kun en halv pose Movicol om dagen. Denne avføringen hadde hun ingen kontroll på, så hun måtte gå med bleie. Etter ca 8 mnd anbefalte legen å kutte ut Movicol for å se om hun kanskje ikke lenger var forstoppet. Det førte derimot til at hun ble verre enn noen gang. Hun gikk åtte dager uten avføring, før hun så hadde så vondt i magen at vi endte på legevakten. Der satte de oss igjen på høye doser Movicol, som vi holder på å trappe ned på nå. Jeg lurer rett og slett på om det er mulig at hun har en tarmsykdom. Jeg har spurt legen om dette, som mente et ikke var sansynlig. Hun har blitt sjekket for allergier, men har aldri blitt testet på noen annen måte, til tross for at jeg har spurt om det. Hun har et sunt og riktig kosthold, men har aldri hatt pause fra forstoppelsen, etter 3,5 år. Jeg føler at noe ikke stemmer. Kan du si noe om det? Takk!

Kvinne 30
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Forstoppelse er en av de vanligste helseplagene for små og store barn, og dessverre er ikke historien du forteller helt unik. Du vil finne flere andre svar her på lommelegen som Mange barn sliter i lang tid, og kan ha plager som magesmerter, kvalme, sure oppstøt og nedsatt matlyst. Heldigvis er forstoppelse nesten alltid en rent funksjonell plage - en tarm som ikke fungerer slik den skal - men en sjelden gang kan andre sykdommer være årsak til plagene. Det er derfor naturlig med en begrenset utredning når slike plager ikke går over nokså raskt, men behandlingen av forstoppelsen er i de fleste tilfeller uansett den samme.


Når barn begynner med fast føde medfører det enorme endringer i tarmen. Tarmfloraen utvikles og utvides med nye bakterier, og tarmen blir stadig eksponert for nye matvarer som den skal fordøye og forholde seg til. I en slik situasjon opplever mange at avføringen endrer både lukt og form - og for en del barn leder det til forstoppelse. For andre barn kan endringer som at de slutter med bleie eller begynner i barnehage eller på skole ha samme konsekvens. 


I en slik situasjon vil tarmen, etter å ha beveget seg dårlig og stått utspilt og full av avføring over tid ikke lenger bevege seg normalt. Mange vil også miste avføringstrangen, nettopp fordi tarmen har vært full av avføring uten å få tømt seg over tid. Tarmen er imidlertid ikke syk, den er ikke endret - men den fungerer ikke som den skal, og trenger tid for å hente seg inn. 


Dere har fått gode råd på veien, men behandling av forstoppelse er ofte vanskelig, for behandleren og fremfor alt for den familien det gjelder. Behandlingen har tre viktige elementer: 


- Gode toalettvaner. Toalettbesøk flere ganger om dagen, gjerne ettermåltid. Barnet må sitte med god støtte under føttene slik at det får en godt sittestilling og sitte i opp mot fem minutter. 

- Gode kostvaner. Rikelig inntak av vann og fiber; fiberet bidrar til å holde på vannet i avføringen, slik at den ikke blir så fast. 

- Når dette ikke er nok vil ulike avføringsmidler for en periode kunne være nødvendige, og de du nevnter er de mest brukte blant barn. De bidrar til å holde avføringen løs nok til at tarmen etter å ha vært utspilt over tid klarer å bevege avføringen og presse den ut uten at det blir smertefullt for barnet. Slik behandling må gjerne vare over tid, minst et halvt år i de fleste tilfeller, slik at tarmen får hentet seg inn og beveger seg normalt igjen. 

- Endelig vil det i en del tilfeller være naturlig å undersøke for mulige bakenforliggende årsaker som cøliaki og lavt stoffskifte, og mange har glede av å bli henvist til vurdering hos en barnelege når disse plagene går over noe tid.


Som du forstår har jeg ikke noe enkelt svar til deg; forstoppelse kan være vanskelig å behandle og å leve med, slik dere opplever. Men det kan behandles. Selv om dere har søkt hjelp i flere omganger uten at alle plagene er borte, anbefaler jeg dere sterkt å gjøre det igjen, til tross for at dere vil få høre mye av det samme som tidligere. Oppfølging av behandlingen av en som har sett hva som skal til for at det går bra mange ganger før bidrar ofte til at man får gjort de små endringene som skal til. 


Lykke til!