Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

3 uker gammel jente med søvnproblemer, gulping og slitne foreldre. Er det refluks?

Spørsmål

Hei! Har ei jente på snart 3 uker. Hun har kun fått morsmelkerstatning helt siden fødsel (hipp). Vi så allerede på sykehuset antydning til refluks, men dette har blitt værre og er nå til stor plage. Jenta gråter, er misfornøyd og urolig stort sett hele tiden. I kveld måtte vi bære henne fra kl 20.00 til 01.30, kunne ikke legge henne fra oss. Hun sovner, så går det ca 20 min før hun våkner og hyler til. Vi hører og ser når hun har oppgulp at det er svært ubehagelig, kaver med armene og vrir seg. Hun får laktulose (0,7 - 1,4 ml) daglig, men har likevel store smerter ved avføring som det kan gå 3 dager mellom. Første uka sov hun godt, men nå blir søvnen ofte avbrutt av enten at hun hyler i smerte, eller at vi hører hun ligger å svelger oppgulp. Noen ganger gulper hun ut melk, noen ganger er det blankt. Hun har overspist (oppe i 135 etter ek uke, Ml PR flaske, skal etter skjema for Hipp ha 100 Ml fra 3 uker). God vektoppgang. Vi er rådville og slitne, og det hjelper hverken å gå tur i vogn eller andre tiltak foruten nærkontakt og å gå med henne. Fastlege har lite kunnskap generelt om barn, særlig flaskebarn. Hun lager klikkelyder med tunga, plages med sugetak på flaska etter å ha drukket ca. Halvparten og strammer muskulaturen rundt munnen veldig, snører leppene sammen. Hun hoster en del, nyser, hikker (den er også til plage, særlig ved søvn) og blir ved måltid surklet i nesa. Spørsmål er da følgende: - høres dette ut som faktisk refluks? - kan det være stramt tungebånd? Har lest at barn som plages med refluks ofte har svært god effekt av å prøve melkefri diett. Har derfor valgt å teste nutrigamen. Denne skal jo kun testes i samråd med lege, men det er vanskelig når lege ikke har kunnskap, derfor spør jeg her. Er det farlig for barnet å teste? Har gitt ei flaske til nå, det ble litt mer gulp og en ubehagelig gulpe-episode der jenta sov, fikk gulp og ikke fikk puste mens det pågikk, så nå tør jeg ikke sove i frykt for at det skal skje igjen. Hva gjør vi nå?

Kvinne 1
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 

Jeg har den største forståelse for at dere er slitne fortvilet og redde i denne situasjonen. Søvn - og reguleringsproblemer er vanlig hos disse minste, men det kan virke som at deres barn plages ekstra mye. 


En vanlig årsak til plager under søvn hos spedbarn er, som dere trekker frem, refluks. Refluks er noe alle barn på deres barns alder har, men for noen er det så betydelig at det er plagsomt - og da kaller vi det refluks. Lukningen av overgangen mellom magesekken og spiserøret modnes hos mange barn først godt ut i første eller endog andre leveår og det er hos de fleste årsaken til de sure oppstøtene. Videre finnes en sjelden gang har det en anatomisk årsak, altså at noe er galt med spiserøret et. For de aller fleste barn har vi lite annet å tilby enn tiltak som lindrer plagene, slik som å sove med hodeenden litt høyere enn fotenden, små måltider og raping under og etter måltid, slike tiltak er beskrevet flere ganger i tilsvar her på Lommelegen. Hos en del av barna er imidlertid plagene utløst av at de reagerer på proteiner i maten, og da er kumelkprotein det vanligste. Vi pleier derfor alltid å forsøke enten med kumelkproteinfri morsmelkerstatning eller at den ammende moren slutter helt med kumelkprodukter i egen kost. Det er min klare anbefaling til dere også! Dere vil også få utgifter til melkeerstatning refundert dersom det viser seg at barnet trenger en melkefri erstatning. 


Jeg ville også ta en tur til helsestasjonen og la helsesøster få se på et måltid for å vurdere tungebånd, svelging, raping etc. Da kan dere også snakke om tiltak mot forstoppelse; dere høres ut til å være på riktig spor også der men må kanskje tilpasse dosen litt avhengig av plagene og effekten.