Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

3-åring som ikke vil spise

Spørsmål

Spørsmålet er i hovedsak om vi bør ta han med til en barnelege (evnt annet?) eller ikke. Han er lite glad i å gå til leger, å jeg ønsker ikke å utsette han for det og masse prøvetaking om ikke nødvendig. Men nå er jeg bekymret. Daglige mage smerter, løs avførig / diare. Vi ser en sammenheng med melk, da han blir krise dårlig i magen ved inntakt av is, sjokolade, melk. Ved overgang til laktose redusert så vi en stor bedring i begynnelsen. Men det dabbet ut. (1 år med prøving ) Vi har således kontroll på det, men gutten spiser ingenting! Vi får ofte i han frokost. Og det er det. Han nekter å spise, å vi har virkelig prøvd alt! Og jeg er redd det ikke er trassen som gjør det. Da han ikke engang vil ha de tingene hak elsket før.Vi har værst hos legen å tatt blodprøver, cøliaki : neg laktose int: neg. Men viste svært lavt jern og jernlager. HB i nedre grense. Vi gir jern tilskudd. I små doser da dette ga mer magevondt. Han blir selvfølgelig sur og slpp av å spise lite. Er ikke undervektig. Men liten vektoppgang siste året. Ellers en relativt aktiv gutt. Hva kan årsakene være ? Fastlegen snakker om å prøve å kutte it forskjellige ting fra kosten for å se. Men det er ikke så lett når han ikke spiser noenting. De få tingene vi får i han må han spise.

Mann 3
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Jeg forstår godt at dere er bekymret for barnet, og du beskriver en hverdag preget av stor innsats for at gutten skal ta til seg det han trenger. At gutten og dere fortjener hjelp og støtte, er det ingen tvil om. 


De ulike plagene du trekker frem tilsier at gutten burde undersøkes og vurderes helhetlig; vondt i magen, store mandler, løs avførig, lave jernlagre/Hb og dårlig inntak av mat er en ond sirkel det er viktig å komme ut av. 


De mulige årsakene er mange, men det vanligste er vanligst - og svært mange barn på guttens alder som sliter med vedvarende magesmerter er forstoppede. Forstoppelse kan ha mange årsaker, men er ofte en forbigående affære. Flere av elementene du beskriver passer: Ved forstoppelse er tarmen full av avføring og står på strekk, den beveger seg ikke skikkelig og greier ikke å tømme seg. Den reagerer heller ikke normalt på mat, og gir ikke signaler om at man burde gå på do. Det gir seg utslag i magesmerter, ofte i kombinasjon med kvalme, og som regel løs, illeluktende avføring. Siden magen allerede er full og det er ubehagelig å fylle den ytterligere, vil barna gjerne ikke spise noe særlig. Mat som lett omdannes til gass slik som melk gjør for mange plagene ekstra store. Maten smaker en ikke som tidligere når det ikke er behagelig å spise, og et begrenset matinntak kan lede til jern - og vitaminangel. Forstoppelse er nokså greit å behandle - men det krever tolmodighet og oppfølging.  


Som du forstår, anbefaler jeg å ta barnet med til undersøkelse hos en lege som har jobbet en del med barn; mange fastleger er flinke med dette og barneleger har alle sett mange barn med plager som dette. Det finnes mange muliget årsaker, og spørsmål og kanskje noen enkle undersøkelser er ofte det som skal til for å få hverdagen i balanse igjen. Kanskje er han forstoppet?


God sommer!