3 år gammel gutt med forstoppelse

Spørsmål

Hei. Gutten min på 3 år har lenge slitt med obstipasjon. Det startet når jeg sluttet å amme han, litt etter 7 mnd alder. Han fikk da hard avf og gråt ofte ved tømming. Det ble en periode bedre, men det siste året har det blitt en forverring. Det går som regel 1 uke før han har avføring, men vi ser ofte at han jobber fælt med magen noe dager i forkant. Da kommer det ofte litt avf.spor i trusa / bleia. Vi startet opp med duphalac for 4-5 mnd siden. Han får nå en vedlikeholdsdose på 10 ml x 1 per dag. Fortsatt bæsjer han som regel bare 1- 2 ganger i uken, men det er sjeldent hard konsistens og tømmingen virker å være fullstendig. Han klager aldri over vondt i magen etc. Magesmerter har aldri vært noe problem, derfor vi ikke har stresset så mye med dette. Har du noen råd? Bør vi prøve noe annet en duphalac? Trenger vi utrede dette hos lege?

Mann 3
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Treg mage, obstipasjon, hos småbarn er svært vanlig. Din historie er også et godt eksempel på den vanskelige overgangen til fast føde, da mange barn kan komme inn i en vond sirkel med magesmerter, smertefull avføring og avverge der barnet vegrer seg for å gå på do - og dermed bidrar til å oppretthole problemet. 


Forebygging - og behandling av obstipasjon følger tre enkle prinsipper, som dere uansett med fordel kan forsøke hjemme uten å oppsøke lege: 


- Rikelig med vann og stivelse i kosten for at avføringen skal ha tilstrekkelig volum til å stimulere til tarmbevegelser

- Gode dovaner: Regelmessige dobesøk etter hovedmåltider der barnet sitter i minst fem minutter med en god sittestilling. For barn er det viktig at de kan sitte med bena på en krakk for å få en rett vinkel både i hofter og knær, for slik å legge til rette for ubesværet avføring. 

- Dersom dette ikke er nok alene, brukes bløtgjørende behandling - her er duphalac som dere har forsøkt et blant flere aktuelle midler. Selv har jeg mest og best erfaring med movicol. 


Forstoppelse leder sjelden til nevneverdig utredning hos lege, men det kan være lurt ved betydelige plager å få barnet vurdert en gang hos fastlegen; noen av de bløtgjørende midlene kan også fås på resept dersom det er behov for behandling over lang tid. 


Det er viktig å presisere, at behandling av forstoppelse, særlig når den har stått over lengre tid, krever tolmodighet. En tarm som har stått på strekk vil bruke lang tid på å oppnå normal funksjon; det er vanlig å ha behov for bløtgjørende behandling i minst tre måneder etter at avføringen har blitt normal for å forebygge nye problemer. 


Lykke til!