Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

2 uker gammel gutt med vondt i magen: har han kumelkproteinallergi?

Spørsmål

Hei! Vi har fått en sønn som nå er vel 2 uker. Han plages mye med vondt i magen, og sover lite. Vårt første barn hadde melkeproteinallergi som vi fant ut av etter noen måneder. Vi mener legen da sa at slik allergi/intoleranse først utvikles etter noen måneder. Stemmer det, eller kan det være verdt å prøve melkefritt på minstemann allerede nå?

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Dere reiser et spørsmål som gjelder mange i deres situasjon, med spedbarn som er urolige og plaget av magesmerter. Det kan skyldes en rekke ulike plager, fra det forbigående som forstoppelse til mer kroniske plager slik som kumelkproteinallergi og mange, mange andre. 


Jeg finner ikke noen angivelse av hvor tidlig man kan utvikle allergi mot kumelkproteiner. Man har imidlertid forstått de senere årene at mange ulike mekanismer, ikke bare 'vanlig' allergi kan gi denne sykdommen - og en del barn som plages med reaksjon mot proteiner i maten reagerer så akutt og kraftig at det nok kan være medfødt og dermed utvikles svært tidlig i livet. At en del barn utvikler plagene umiddelbart etter introduksjon av melk i kosten taler også for det. 


Vi har ikke noen gode tester som gir bedre svar enn det vi får fra å fjerne alle produkter med melkeprotein fra mors og eventuelt barnets kost. I løpet av en tid, gjerne fire uker, forventes plagene å ha gått tilbake dersom melken var problemet. Man kan så gjenninføre melken for en kort tid for å forsikre seg om at man har gjort rett - og for å se om barnet har vokst det av seg. 


Var jeg dere, ville jeg fjerne melk fra kosten straks. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-