Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

2-åring som er passiv og ikke vil spise

Spørsmål

Jente på 2 år og 5 mnd. Har i to uker hatt veldig dårlig matlyst, alle favoritter avslås. Drikker lite ift normalen. Konsentrert lukt av urin i bleie grunnet lite inntak. Slapp i formen, blitt lettere passiv på en del ting. Begynt å gråte når foreldre forlater f.eks ved levering i bhg. Ingen feber, ikke utslett, ikke tegn til smerte noe sted. Har de siste to ukene trekt seg unna andre barn, vil leke i fred- eller bare sitte på fanget. Gråter lett. Kun litt snørrete av sykdomstegn.. Var lettere forkjølet for ca 1 mnd siden, fikk da Paracet 250mg og Bisolvon kur i 5 dager.

Kvinne 2
Svar

Hei, takk for spørsmålet. Du beskriver ei jente på to og et halvt år som den siste tiden har vært passiv i forhold til sin normale form, som er mindre interessert i lek og søker til et fang heller enn lek med andre barn. I tillegg er hun slapp og drikker/spiser mindre enn hun pleier - men utover at hun er litt snørrete har hun ingen tegn til infeksjon eller annen sykdom.


Tegnene du beskriver dekker godt det bildet vi ofte ser når små barn blir syke. Mange har ingen klare tegn til akkurat hva som plager dem, og på pikens alder er  ikke barn i stand til å skille mellom ulike kroppslige plager slik som vondt i øret, vondt i halsen, kvalme eller 'ømskinnethet' slik vi kjenner det fra influensa og andre virusinfeksjoner. Med andre ord ville vi se de tegnene du så godt beskriver både ved ulike kroniske sykdommer og mer forbigående plager slik som infeksjoner. Det kan ta tid før barnet utvikler tegn som hjelper oss å identifisere akkurat hva som plager barnet og hvor det eventuelt har vondt - og i en del tilfeller slik som ved mange virusinfeksjoner går det over før vi kommer så langt. 


På denne tiden av året, med mange ulike virus 'i luften' som små barn blir smittet av, er det naturlig i første omgang å anta at piken har en mild, ufarlig og forbigående virusinfeksjon. Plagene du beskriver lindres ofte med bruk av litt smertestillende; akkurat som oss voksne har litt paracet god effekt på 'formen', ikke bare på å holde feberen nede. Jeg ville forsøkt et par doser paracet eller ibux for å se om ikke piken kvikner litt til og tar til seg mer mat og drikke. Dersom det trekker ut, er det naturlig å ta en tur til fastlegen for å få henne undersøkt, men med så milde plager som nå ville jeg ikke stresset det så lenge hun drikker og spiser nok til å tisse et par ganger om dagen. 


God bedring!Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-