Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

2 år gamel gutt med pustepauser under søvn

Spørsmål

Hei. Har et barn som fyller 2 år om en uke. På natten har han "pustestopp/pustepauser", som bekymrer meg litt. Litt bakgrunnsinfo; ble tatt med hastekeisersnitt, lå først i CPAP, så kollapset lungen og han ble lagt i respirator. Da de la han i respirator tok de også en ultralyd av hodet, som viste ulikheter på sidene av hjernen. Deretter ble det tatt MR, som påviste blodpropp på hjernen rett før/under fødsel på venstre hjernehalvdel. Har i dag en nesten usynlig cp-diagnose. Prater masse og er en veldig oppegående gutt. Tilbake til spørsmålet mitt; rundt 6 måneder gammel merket vi at han hadde slike pustepauser ved søvn. De varte fra 5-10 sekunder og kom ca hvert kvarter. Tok dette opp på kontroll ved sykehuset og de sa det skyldes umodent respirasjonssenter. Tok det så igjen opp på 1 årskontroll hvor legen sa at dette var helt normalt, og ingenting jeg skulle tenke på. Nå hvor han er 2 år og sover på eget rom, er det litt vanskeligere å si hvor hyppig/lenge det varer. Jeg sjekker han fortsatt ganske ofte, og synes i hvertfall det er 1 pustepause pr halvtime. Nå har jeg også registrert en pause på 13 sekunder, og noen få på 11-12 sekunder. Men som regel er de fortsatt på rundt 6-10 i varighet. Det skal sies at jeg teller selv, og rekker aldri sette på en stoppeklokke. Når pausen starter kan han enten snorke eller så hører man at han trekker ekstra på pusten. Når pausen er over, ser man at han drar inn litt ekstra luft ved første inndrag. Så går det som normalt igjen. Av det jeg har sett mens jeg har vært våken, virker han ikke plaget. Fargen på lepper endres heller ikke, og det virker ikke noe dramatisk. Han sover gjennom hele natten, og er fin og opplagt gjennom hele dagen. Hva kan dette skyldes? Er det helt normalt? Og, burde jeg pushe litt ekstra på på 2 årskontrollen for å få dette sjekket? I og med at de har blitt lengre rnn 10 sekunder? Mvh

Svar

Takk for spørsmålet ditt, jeg forstår godt at du er bekymret og synes det virker naturlig at gutten undersøkes nærmere. 


Pustepauser i søvne er slett ikke uvanlig hos småbarn, særlig nyfødte og for tidlig fødte den første tiden. Pustesenteret utvikles den første tiden etter fødsel, og særlig i forbindelse med infeksjoner hos de aller minste ser vi at mange utvikler slike pustepauser som du beskriver. 


Med alderen er det imidlertid slett ikke normalt at barn har slike pustepauser, men som du antyder er det ikke lett å vurdere om barnet faktisk har en pustepause eller ikke og ihvertfall ikke hvor lenge de varer. Den viktigste vurderingen kan du imidlertid ikke gjøre selv uansett; om slike pustepauser har noen betydning avgjøres av om  mengden oksygen i blodet påvirkes av pausene. Dersom barnet har hyppige eller lange episoder med fall i oksygenmengden i blodet kan det være grunnlag for behandling eller tettere oppfølging. En slik undersøkelse kan gjøres enkle midler under en kort innleggelse ved en barneavdeling dersom det skulle være grunnlag for den. 


Om de mulige pustestoppene kan ha noen sammenheng med barnets cerebral parece - diagnose eller blodproppen i hjernen er det ikke mulig for meg å si noe om, men det er jo en naturlig del av vurderingen ved kontrollene. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-