16 år gammel gutt som ikke vil tørke seg bak

Spørsmål

Vår sønn på 16 år tørker seg ikke bak ved dobesøk. Han gjorde det på et tidligere tidspunkt, men for et par-tre år siden virker det som om dette ble vrient. Han vil ikke snakke om det, og vi som foreldre forsøker å forklare hvorfor det er nødvendig. Det virker som om problemet sitter i hodet, men vi vet ikke hvordan vi skal gripe saken an. Det er et stort problem som han tilsynelatende ikke tar innover seg, og vi ser for oss at det blir enda større i tiden som kommer.

Mann 16

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Det er ikke lett for foreldre å få en god dialog med ungodmmer om vanskelige tema slik som personlig hygiene og ymse utfordringer i truse - området. På generelt grunnlag  anbefaler jeg derfor at dere oppsøker hjelp hos en som kan ha en mer profesjonell relasjon til gutten deres, for å kunne snakke åpent og ærlig om hva som plager ham og hva som kan gjøres med det. 


Ytre sett har jo gutten først og fremst et hygieneproblem - og en uvane. Men hva som ligger til grunn for uvanen er ikke gitt, og grunnen kan like så godt sitte 'i hodet' som 'i kroppen'. Det vil være natulig å få ham vurdert for kroppslige plager som kan ha utløst at han ikke vil tørke seg - forstoppelse, sår og hemorrhoider for eksempel. Videre er det jo viktig å få frem om han har opplevd noe vanskelig som bidrar til at han ikke vil ta seg til rompa. Viktigst er det uansett at han oppnår en trygg relasjon til en person han kan snakke med om han tanker rundt dette problemet; om det er helsesøster, fastlege, barne - og ungdomspsykiatrien eller en anne er ikke det viktigste, men jeg anbefaler dere å søke hjelp for ham. Jeg anbefaler fastlegen. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-