Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

14 år gammel pike med vedvarende kvalme

Spørsmål

Hei! jeg har en datter på 14 år som er plaget med kvalme i 2 mnd. Har for 3 uker siden fått nezium på 20 mg som skulle taes 1 gang per dag i 14 dager. følte seg litt mindre kvalm den første uken men etter avsluttet kur så har lysten på mat gått helt ned... orker ikke frokost eller lunsj bare litt middag og kanskje litt til kvelds. Var på nytt hos lege i dag og skulle øke dosen til 2x 20 mg nezium per dag.Er selvføgelig slapp av for lite mat.. Tatt blodprøver for det meste men dem var fine( søljaki blant annet). Legen mente vi skulle gi dette i 1 uke nå og ble det ikke bedring så ville hun legge hun inn.. Hva er dine tanker om dette?

Kvinne 14
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Kvalme er et vanskelig symptom både for pasienten som er svært plaget og for legen som skal forsøke å hjelpe. Kvalme kan ha svært mange årsaker, og legen deres har gjort som man ofte må gjøre, å forsøke å behandle en årsak som synes sannsynlig. Blodprøver kan også gi en del svar, men ikke alltid - og som du antyder kan det noen ganger være nødvendig med innleggelse i sykehus, men det er slett ikke alltid nødvendig. Uten å kunne snakke med piken og høre hvordan hun opplever plagene sine er det vanskelig å kunne gi noen konkrete råd, men noen tanker om hvor det er naturlig å begynne har jeg så absolutt. 


Hos barn ser vi ofte kvalme og magesmerter som ledd i plager fra tarmen, slik som forstoppelse/treg mage, cøliaki og andre sykdommer. Legen deres har gitt syredempende medisin, som vil lindre plager fra sure oppstøt. Det synes jeg er fornuftig, og det er viktig å bruke medisinen fast og lenge nok til å få et godt svar - dersom den har god effekt kan man vurdere etter en tid å forsøke en periode uten. Videre er det viktig å snakke sammen om inntak av mat og drikke og om toalettvaner og avføringen. Videre vil medisiner, både nye og faste samt eventuelle kosttilskudd kunne utløse en plage som kvalme, det er det viktig å utelukke. Nylige endringer slik som ny skole eller lærer, konflikter mellom venner eller pubertetsutvikling kan hos barn og unge også lett gi seg utslag i plager som kvalme. Vær også oppmerksomme på andre plager i den samme tiden, i møte med uklare plager er det viktig å samle informasjon for å kunne nærme seg en forklaring og eventuell behandling. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-