Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

14 år gammel pike med kvalme og spørsmål om forstoppelse

Spørsmål

Hei! har en datter på 14 år som i sommer blei kvalm innimellom og som bare blei verre mot høsten ( ca 2 mnd) orket mindre og mindre mat og vi dro til lege med problemet. fikk da syrenøytraliserende da legen mente det var problemet. gikk på dette i 14 dager men etterhvert stoppet magen helt opp. fikk da beskjed om å øke dosen.. Jeg gjorde ikke dette men ba om en tur på sykehus. Vi dro på sykehuset der det blei etter samtale og rønkten av mage sagt at det var avføring tidlig i systemet( etter klyster kom det ikke avføring) så blei satt på kur med avføring-stimulerende rett i magen. Det kom da ut en del etter 7 timer og tømte helt etter ca20 timer. fikk resept på pulver som skal drikkes med vann i 14 dager. har vært hjemme 1 uke nå og matlysten er mye bedre. men avføringen er liksom ikke som før.. lite som kommer men er på do ca3 ganger per dag... så lurere på er det vanlig at det tar tid før dette normaliserer seg? Hva tenker du om diagnosen treg mage? har ikke den samme matlysten som før dette og mye mindre avføring.. så blir litt redd når dette ikke er som før.. Hva tenker du? Er det noe mer jeg kan gjøre?

Kvinne 14
Svar

Hei, takk for spørsmålet. 


Det er godt å se at din datter har fått god hjelp med kvalmen at matlysten er på vei tilbake!


Treg mage, forstoppelse, er svært vanlig hos barn og kan gi mange plager - oftest vondt i magen, kvalme og dårlig matlyst. Når forstoppelse oppdages er ofte tarmen aldeles full av hard avføring, og det kan ta tid få tømt skikkelig. For noen greier det seg med klyster, men når plagene er store er det beste å få et tømningsmiddel i magen slik din datter fikk. 


Neste ledd i behandlingen er imidlertid minst like viktig: tarmen til datteren din er nå tilvendt situasjonen med masse hard avføring, og trenger tid for å  'komme seg' og etterhvert fungere helt normalt igjen. I mellomtiden er det viktig at hun ikke på ny blir forstoppet. Gode toalettvaner, fiberrik mat og et bløtgjørende middel slik hun har fått er det som skal til - men fjorten dager er neppe tilstrekkelig; tarmen vil de neste månedene ha lett for å 'tette seg' igjen. Jeg ville derfor anbefale at hun bruker slikt pulver vinteren igjennom, minst tre måneder, og at hun tar så mye at avføringen er litt løsere enn normalt. Matlyst og normal avføring kommer etterhvert, vær ikke redd for det!