Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Myke luftveier hos spedbarn

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på 7 1/2 mnd. Han har siden han var to uker surklet, vært blå rundt munn til tider, hatt pustestopp så han har blitt blå i annsiktet og hender samt rista, han har også hatt feber annenhverdag i snitt. Etter en del undersøkelser er han påvist Tracheobronkomalasi. Det jeg lurer på er om febern har noe med den diagnosen å gjøre? Er det normalt at en baby har 37,8 -38,5 hver dag? Lurer også på om en baby kan reagere på pollen etter som han klør seg i øyne å nese dagen lang og er konstant trøtt. Våkner også av at han klør men øyne og nese ser helt vanlig ut. (Masse pollen allergi i familien).

Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 


Beskrivelsen av din sønn er typisk for mange barn med myke luftveier, det vi kaller malasi. De store luftveiene våre, luftrøret og de største avgreningene fra det, har brusk i veggen som holder dem utspilt under utpust. Hos en del barn er imidlertid denne brusken ikke tilstrekkelig utviklet slik at luftveiene helt eller delvis kollapser under utpust, ved infeksjoner og under anstrengelser slik som gråt eller skrik. Da kan man hos noen se pustestopp og blek eller blå hud rundt munnen slik du beskriver. Andre tegn kan være snorking og snorkelyder i våken tilstand. Mange barn vokser tilstanden av seg i småbarnsalderen, men det er viktig at disse barna blir fulgt til de er plagefrie - og de vil trenge ulik grad av hjelp og behandling. 


Barn med malasi i større eller mindre deler av luftveiene kan ha lettere for å pådra seg luftveisinfeksjoner, men feber hver dag er ikke normalt hverken for babyer med - eller uten malasi. 


Endelig lurer du på om barnet ditt kan være plaget med allergi allerede i sin første pollensesong - og det er slett ikke umulig. Tendens til allergi går i familier, og går ofte hånd i hånd med eksem og astma. Tegnene du beskriver, med kløe ig øyne og rennende nese samt hudkløe er klassiske for allergiske plager på denne årstiden - men de er også uspesifikke: For eksempel kan eksem, tørr hud og trøtthet også gi disse tegnene hos et lite barn. En enkel blodprøve kan gi nokså entydige svar og gi gode svar med tanke på om allergibehandling kan lindre gutten din. 


God sommer!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-