Kortvokst pike

Spørsmål

Jeg har en datter på ti år. Hun er født 19 dager før termin til 46 centimeter og 2,6 kilo. Fra hun var født og frem til i dag har hun alltid vokst jevnt og trutt men under percentilskjema. Gjennomsnittlig vekst har vært 4,9 cm per år fra 4 års alder og hun er nå 121 høy. Mange i familien er svært lave og om vi sammenligner med percentil skjema til farmoren så er de sammenfallende, men farmoren var noe tyngre. Jenten er proposjonal og har ikke hatt noen helseplager. Vi har tatt flere blodprøver knyttet til dette, refer cøliaki osv men ingen kom negativt ut. Nå vil legen at hun skal ta røntgen skjellettalder av arm og videre testes for turners syndrom. Hun har ingen symtom på turners syndrom med unntak av at hun er lav. Det står tydelig i offentlig informasjon at de med turners syndrom har en avtagende vekstkurve fra 3 år noe datteren min ikke har hatt. Som sagt har hun vokst jevnt og trutt men med sine 4,9 cm noe mindre enn snitt i Norge som er 6 cm for de fra 4-6 år og 5,5 cm fra 6 til ti år (før puberteten). Videre har min datter begynnende kjønnshårvekst noe jeg ikke trodde du kunne ha ved turnes syndrom. Spørsmålet mitt er det sannsynlig at datteren min har turners syndrom og videre er det sannsynlig at hun har veksthormon mangel når hun vokser så jevnt og så nært opp til snittet i Norge? Vi er fullt klar over at hun kommer til å bli lav men det å være lav kan ikke sees på som en sykdom i seg selv om du ellers er frisk og glad. PS hun er 20 kilo. Videre tenker jeg at selv om hun har vokst noen millimeter mindre enn de andre per år så har jo hun i % i forhold til sin vekst vokst mer enn de som er høyere da.

Kvinne
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 

Som du beskriver, er din datter liten av vekst i forhold til vekstkurvene laget med utgangspunkt i den norske befolkningen. Når vi vurderer forventet lengdevekst for et barn, er det imidlertid foreldrenes - og ikke befolkningens - lengde vi forholder oss til. Du beskriver at din datter utover å være liten av vekst ikke har noen helseplager, hvilket er flott. Å være kortvokst behøver jo slett ikke å være en sykdom, men det er naturlig - som dere har gjort - undersøke om medisinske tilstander som cøliaki kan ha forårsaket en vekstforstyrrelse hos barnet. 


Hva angår Turners syndrom, så er det en sykdom forårsaket av mangel på et helt eller deler av et X - kromosom. Det kjennetegnes av langt flere karakteristiske trekk enn lav vekst, slik som korte fingre, kort nakke, tendens til ørebetennelser og flere. Det er ikke helt uvanlig, og rammer omlag et av to tusen pikebarn, og dersom man har en reell mistanke er det vel verdt å undersøke barnet for diagnosen; det er kun en enkelt blodprøve med kromosomanalyse. Skulle hun ha diagnosen vil hun ha utbytte av regelemessig oppfølging.