1 år gammel gutt med kul i lysken

Spørsmål

Hei. Sønnen vår på 1 år har en kul som kommer og går i høyre lyske. Vi oppdaget den for ca. 2 mnd siden, i etterkant av en sykdomsperiode med oppkast og høy feber. Han har i etterkant av denne sykdomsrunden kastet opp mye, noe han aldri har gjort før. Allmenntilstanden hans er fin utover oppkast og dårlig søvn. Vi tenkte i starten at det kunne være en hoven lymfekjertel etter sykdom, men den dukket opp oftere og oftere og nå er den tilstede hver dag. Han kan våkne uten kul og etter et par timer så er den stor og godt synlig. Jeg har forsøkt å dytte på den og kan presse den inn slik at den plutselig blir borte. Vi tenker at det virker som dette er en lyskebrokk og har forstått at disse bør opereres hos barn. Vi skal på en 3 ukers ferie til Kypros om 2 mnd og jeg er ikke helt komfortabel å reise før dette er operert med tanke på inneklemt brokk og sykehus i utlandet. Jeg finner ut at det er lang ventetid hos sykehusene i nærheten av oss (Oslo) på både vurdering og behandling. Litt lenger unna er det kort ventetid og vi reiser gjerne dit, men de har svært få operasjoner av dette slaget i året i forhold til de store sykehusene. Spørsmålet er hva du anbefaler oss? Er kirurgene like gode dersom de har lite erfaring på området, eller er det bare slik at det er flere ortopeder på større sykehus og at operasjonsraten kanskje er tilnærmet lik pr lege? Bør vi vente med operasjon til etter ferien eller velge operasjon ved et sykehus som har mindre erfaring på området? Vi har en legetime i neste uke, men det er hos en vikar av fastlegen vår som er nyutdannet. Vi ønsker derfor en vurdering av barnelege angående operasjonsspørsmålet.

Svar

Hei, takk for spørsmålet. Som dere skriver, har nok gutten deres lyskebrokk - en ikke helt sjelden medfødt tilstand. Testiklene vandrer i fosterlivet ned i pungen fra utgangspunktet sitt oppe i buken, og kanalen de vandret igjennom lukker seg ikke alltid spontant. Dermed vil tarm, oftest tynntarm, gli ned i kanalen særlig ved oppkast, hoste, skriking og lingnende som gir økt trykk i magen.


Som dere også skriver, opereres dette hos barn. Det er ikke noen avansert operasjon for en kirurg, inngrepet tar knapt mer enn en halvtime og det er lite komplikasjoner med det. Det er naturlig å henvise ham til en barnekirurg for vurdering av når han skal opereres, men det kan tenkes at praksis rundt om i landet varierer. Barnekirurger er det slett ikke alle sykehus so har; om andre kirurger også gjør denne operasjonen på småbarn så tror jeg nok sikkert at de også er kompetente. 


Så lenge et slikt brokk ikke setter seg fast, er det jo ikke noe problem å vente litt med å operere det - men man vet aldri når det vil skje. Jeg ville forsøkt å få en time til vurdering av kirurg før dere reiser.