Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vond lukt fra penis

Spørsmål

Hei. Gutten min på 12 år er plaget med vond lukt under forhuden. Han drar forhuden så langt bak han klarer når han dusjer og skyller glansen med rent vann. Første gangen han dro bak forhuden, var der mye hvitt belegg, men ikke nå lenger. Det som er, er at der er et punkt/område på oppsiden av penis der han ikke klarer å dra forhuden forbi. Altså han får ikke forhuden over den kanten på oppsiden, men det går fint på sidene av penis. Han sier selv at det stinker når han tørker glansen etter at han har dusjet og skylt glansen. Men ser ingen belegg da. Kan det være at der ligger belegg bak den kanten han ikke kommer over? Er dette noe han bør gjøre noe med? Enkelte dager kjenner du lukten på badet etter at han har dusjet. Han dusjer ca annenhver dag, men vasker seg daglig.

Det området på oppsiden av penis der forhuden stopper, vil dette ordne seg når han kommer i puberteten?

Kan legge til at der er ingen rødhet eller sårhet på penis/glans. Det er heller ikke vondt når han drar bak forhuden, sier han. Så problemet er den intense lukten som ikke vil forsvinne.

På forhånd tusen takk for svar.

Svar

Hei,
Takk for henvendelsen din. Daglig vask er viktig for å forhindre lukt og det er viktig å trekke forhuden tilbake og vaske under slik at det ikke legger seg for mye smegma (belegg) der. Hvis man ikke vasker penis hver dag kan smegma samle seg under forhuden slik du beskriver og hos noen lukter det mer enn hos andre. Det høres ut som sønnen din har god hygiene og vasker seg hver eneste dag. Det vil da være naturlig å anta at området på toppen der han ikke kan dra tilbake forhuden er årsaken til den vonde lukten. Der kan det hodt hende det ligger «innestengt» smegma som lukter. Det er vanlig at gutter får til å trekke forhuden tilbake fullstendig innen de når puberteten. Man regner at det kun er 1% av 17 årige gutter som ikke får til dette. Sjansen er derfor stor for at den siste biten av forhuden hans etterhvert også vil løsne fra penishodet slik at han kan trekke tilbake hele forhuden etterhvert. Det kan selvfølgelig oppstå både sopp- eller bakteriell infeksjon i samme område, men det er en mye sjeldnere tilstand i denne aldersgruppen og vil vanligvis gi symptomer som rødhet og sårhet i tillegg.

Jeg foreslår at han i unngår vanlig såpe og bruker enten bare vanlig vann eller en intimsåpe og skyller såpen godt av dersom han ikke allerede gjør dette. Han bør også tørke seg etter han har tisset slik at han ikke går med fuktigheten fra de siste dråpene på penis/underbukse. Jeg ville også hørt med legen om han eller hun synes det er en mulighet å bruke litt sterk kortisonkrem (som Synalar) for å hjelpe til med å få siste del av forhuden til å løsne fra penishodet slik at problemet med lukten kan forsvinne.

Håper svaret mitt var til hjelp.
Lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes