Vokser barn av seg astma?

Spørsmål

Hei.Jeg lurer på noe angånde minn sønn på 9 år.Han fikk astma medisiner fra han var 3-4 år pga tung pust.Når han var 7 fjernet vi mandlene på ham og pusten ble mye bedre.Merker det spesielt når han sover,hører nesten ikke pusten lenger.Så jeg har tatt opp et par ganger med barnemoren(min eks)at hun eller jeg tar han med til legen og sjekker om han har astma lenger.Fordi jeg tror ikke han har det lenger.Men problemet er at eksen min ikke tar han med til lege får å få sjekket dette.Da sier jeg at jeg kan gjøre det men hun nekter at jeg gjør det siden jeg er bare helge pappa og hun kjenner sin sønn best.Men jeg tror ikke han har astma lenger og synes synd på ham når vi fortsatt kjører på med astma medisin.Det er vel også bivirkninger på disse medisinene har jeg lest,bla at man kan reduser vekst.Stemmer det?Ser at han er lavest i klassen og fotballaget.Jeg var ikke det når jeg var i samme alder.Han tar Flutide morgen/kveld og Ventoline mitt på dagen.Siden jeg vet eksen i utgangspunktet er hypokonder så er jeg bekymret for at hun medisinerer ham uten at han trenger det.Burde jeg slå i bordet og ta ham med til lege for sjekk av astma?Han har ingen tegn på astma synes jeg.er bare litt forkjølet et par ganger i året som alle andre unger.Det er vel normalt.Hilsen bekymret far.....

Svar

Hei.

Tusen takk for henvendelsen din. Jeg synes det er fornuftig av deg at du tar opp denne problemstillingen og stiller de spørsmålene du gjør, og det er uheldig at eksen din ikke ønsker å lytte til deg. Det er ikke uvanlig at man fortsetter å være uenige eller ikke går godt overens når man har gått fra hverandre, men det er veldig uheldig at dette skal ramme sønnen deres på denne måten.

Du har helt rett i at astma-medisiner kan ha bivirkninger, spesielt da medisiner med steroider. Man ønsker overhodet ikke å gi astma-medisiner unødig, men diskusjonen om hvordan og når man trapper ned er ekspertene faktisk ikke helt enige om.

Jeg tror nok ikke at astmaen ble bedre av at dere fjernet mandlene, da astma er en sykdom som rammer de nedre luftveiene, mens mandlene sitter i de øvre luftveiene. Jeg vet ikke årsaken til at de ble fjernet i hans tilfelle, men det faktum at du synes han er bedre i pusten om natta kan tyde på at han snorket og/eller hadde søvn-apnøer (perioder der man stopper å puste). Dette blir ofte bra hvis man fjerne mandlene.

Det er vanskelig å si om sønnen din ikke har tegn til astma fordi han tar medisiner hver dag og dermed holder astmaen under kontroll eller om han er ikke har astma lenger. Det er i hvertfall helt sikkert at han ikke trenger å trappe opp medisineringen. Jeg synes absolutt at han bør bli evaluert av legen sin med tanke på å gjøre et forsøk på å trappe ned hvis han ikke har hatt tegn til astma på flere måneder. I verste fall kommer astmaen tilbake, og han kan da starte opp igjen på medisiner.

I motsetning til det mange tror, er det ikke veldig vanlig å vokse av seg astma, men astmaen kan endre seg, og bli bedre/verre i visse faser av livet. Man kan ha perioder der man trenger lite medisiner, og så gå inn i en periode der man trenger daglig medisinering. Det er derimot ikke umulig å vokse av seg astma -ofte dreier det seg da om barn som har hatt piping i brystet i veldig tidlig alder som kanskje egentlig ikke var astma til å begynne med.

Studier har dessuten vist at man lykkes oftere med nedtrapping på våren og sommeren enn på høsten, så det er et godt tidspunkt å evt. forsøke dette nå. Målet er vanligvis å trappe ned til lavest mulig dose av den daglige medisinen for å holde astmaen under kontroll.

Jeg ville som sagt tatt med sønnen din til legen og diskutert en nedtrapping av medisiner, og jeg håper du kan finne en måte å kommunisere til eksen din at dette er noe du bare vil gjøre fordi du er glad i sønnen din og bryr deg om helsen hans. Dette dreier seg ikke om hvem som har "rett" av dere to, men hva som er best for sønnen deres, og den avgjørelsen bør tas av en lege. Ingen av dere har noe å tape på et legebesøk, bortsett fra at en av dere, avhengig av hva legen sier, vil føle at "jeg hadde rett", hvis du skjønner. Hvis eksen din er helt overbevist om at han trenger medisinene har hun isåfall ingen grunn til å frykte at hun vil "tape" argumentet -kanskje hun lar seg overtale hvis du presenterer det til henne på den måten?

Jeg ønsker dere lykke til videre, og håper dere finner en løsning.

Mvh.

Jenny Ringnes