Vannkopper eller brennkopper?

Spørsmål

Hei.
Jeg har tadt et bildet av min sønn på ca 20 mnd. Jeg lurer på om du klarer definere hva dette er med bare bildet?
Det går brennkopper og vannkopper i barnehagen.
Han er ellers ok form, bare slapp å litt feber.
Hånd munn og fot syke har han hadt.
Han hadde samme prikker igår på det andre kinnet, de er borte idag etter ca 3 dager, idag fikk han nye på andre kinnet.
Det er liten gulaktig kviselignene topper på prikkene som ikke vises bra på bildet.
Han har ikke prikker andre plasser på kroppen. Kun i ansiktet.
Hilsen Marianne Olsen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg kan ikke si med sikkerhet hva det er sønnen din har uten å undersøke ham fysisk, selv om det er god hjelp å ha et bilde i tillegg til skriftlige opplysninger. Det faktum at han hadde det på det ene kinnet først, og at utslettet forsvant av seg selv, men så dukket opp på andre siden av kinnet taler mer for vannkopper.

Vannkopper starter vanligvis med feber i forkant, etterfulgt av utslett i ansikt og/eller hodebunn etter 1-2 dager. Utslettet sprer seg oftest så til resten av kroppen- det starter som en liten,rød flekk som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter blemmene sprekker dannes en skorpe som så faller av. Det er vanlig at utslettet klør (du nevner ikke noe om dette), og barn blir ikke nødvendigvis veldig sykdomspåvirket (sammenlignet med voksne som får vannkopper). Antall vannkopper kan variere fra ganske få til flere hundre. Det er også et kjennetegn på vannkopper at man har flekker i ulike stadier- altså områder med skorper og områder med nye blemmer eller røde flekker. Vannkopper varer 5-6 dager i milde tilfeller og opptil 7-10 dager hos andre. Det finnes ingen behandling for vannkoppene i seg selv, og det er sjelden at man blir alvorlig syk av vannkopper. Det kan være til hjelp å gi Paracet for feber eller smerte, ved plagsom kløe kan man kjøpe hvitvask på apoteket uten resept og pensle det på utslettet. Dersom det klør veldig kan man gi antihistaminer (som ofte brukes ved allergi). Barn med vannkopper bør holdes hjemme fra skole/barnehage til utslettet er helt tørt, dvs. alle flekkene har dannet skorper og barnet ikke lenger har feber. Dette tar vanligvis 5-7 dager.

Brennkopper eller impetigo som det heter på det medisinske språket er forårsaket av en bakterie, ikke et virus slik som vannkopper. Sykdommen kommer av at visse typer bakterier gir en overfladisk betennelse i huden ved at de trenger inn gjennom små sår. Det er vanligst at man får brennkopper i ansikt, hodebunn og hender- ofte under nesa eller rundt munnen. Du skriver ikke noe om at sønnen din har eksem eller sår i kinnene som ville gjort det mer sannsynlig å utvikle brennkopper der. Sykdommen er smittsom, og ved utbrudd bør barnehage/ skole være ekstra nøye med håndvask, bruke engangshåndklær, daglig vask av leker og desinfeksjon med klorin eller alkohol av felles kontaktpunkter. Barn med brennkopper bør holdes hjemme til brennkopper er under kontrol, og man kan dekke de til med plaster for å forhindre smitte. Behandling av brennkopper avhenger av hvor alvorlig og utbredt utslettet er. Ofte går det over av seg selv med rengjøring med såpe og vann, evt. vaske med klorheksidin, smøre Brulidin eller en antibiotikasalve på i samråd med lege. Ved mange brennkopper eller brennkopper med blemmer kan det være nødvendig med antibiotika tabletter/mikstur.

Det faktum at utslettet til sønnen din gikk over av seg selv på den ene siden av kinnet og deretter dukket opp på den andre siden uten at du gjorde noen spesielle tiltak synes jeg taler mer for vannkopper- dette er enda mer sannsynlig dersom han over de siste to døgnene har utviklet flere områder med lignende utslett. Du beskriver at det ligner kviser- det kan det gjøre hos noen i begynnelsen. Vanligvis vil
man etterhvert utvikle små væskefylte blemmer som nevnt over. I milde tilfeller er det ikke alltid man får det over hele kroppen. Dersom du fortsatt er i tvil - spesielt hvis han utvikler gulaktig puss eller hvis gulaktig væske renner fra utslettet vil jeg råde deg til å ta ham med til legen da man kan få brennkopper "oppi" vannkopp-utslettet ved at man klør seg og bakterier trenger inn i sårene.

Det finnes også andre virus man ikke trenger behandling for som kan gi lignende utslett- som f.eks. hånd-fot-og-munn-syke som du sier han har hatt.

Håper dette var til hjelp.
Lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes