Vallergan til barn under 2 år

Spørsmål

Legen til min sønn på 8 mdr. har skrevet ut Vallergan mikstur 5mg/ml pga. dårlig søvnvaner. Han vil ikke sove natten gjennom, vil helst ligge og kose/amme hele natten gjennom. Vi har prøvd og holde ut skriketokter, men det resulterer bare i at han vekker sin eldere bror som er to år. -Enden på visa er at vi holder det gående til klokka 4/5 om morgenen.
Nå har jeg imidlertidig lest i Felleskatalogen at Vallergan ikke anbefales til barn under 2 år. Hvorfor ikke og er det evt. skadlig og gi det til spebarn? Hva kan evt. være konsekvensene?

Håper på svar.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Grunnen til at Vallergan normalt ikke skal gis til barn under 2 år er at denne medisinen ikke er undersøkt på små barn systematisk, og legemiddelfirmaet vil selvfølgelig ikke ta noen sjanser. Det er dermed ikke sagt at det er skadelig å gi det til spedbarn. Det er heller ingen bivirkninger av Vallergan som er kjent for å være hyppigere hos små barn enn hos voksne, men de kan også få de samme bivirkningene.

Generelt er man jo forsiktig med å gi medisiner av beroligende/ søvninduserende sort til små barn.

Legen din har sikkert vurdert dette til å være trygt og får dere mistanke om bivirkninger skal dere selvfølgelig avslutte medisineringen og ta kontakt med legen. Det er også svært viktig at dere bruker hel korrekt dose. Vallergan skal dessuten bare brukes i en kort overgangsperiode til en forhåpentligvis bedre døgnrytme.