Utslett med blemmer hos barn

Spørsmål

Jente tre år har vært syk med feber opptil 39 gr og har hoste
Har fått rødt , hovent , betennt tannkjøtt, blemmer på tunge og i svelget, blemmer i underlivet ,
Det har også kommet litt blemmer på kroppen ,
Hun klør og svir i underlivet ,
Hva kan detter være?
Har vært hos lege , De sier virus ,
Hva tror du?
Hva kan hun bruke som lindrer ?

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Jeg håper jenta allerede er på bedringens vei nå, for dette høres vondt ut! Jeg kan ikke si noe sikkert om hva utslettet skyldes uten å undersøke jenta og finne ut litt mer om sykdomsforløpet, men jeg kan si med stor sikkerhet at utslettet hun har høres ut som en virus-infeksjon. De vanligste infeksjonene med blemme-utslett hos barn er:

1. Hånd, fot, munnsykdom. Dette er en virusinfeksjon, vanligvis med et virus som heter coxsackie virus (noen ganger kan det være forårsaket av noen andre virus, men det spiller ikke stor rolle ifht behandling og sykdomsforløp). Denne infeksjonen gir seg utslag i feber, forkjølelsessymptomer og blemmete utslett på fotsåler, i håndflatene og i munnen/svelget. Utslettet klør og gjør vondt og kan vare 1-2 uker før det er helt borte. Smertestillende og febernedsettende medisiner som Paracet kan brukes over noen dager inntil blemmene er bedre og feberen går over. Det er også lurt å mose maten, unngå juice og citrusfrukter, og spise "myk" mat som yoghurt, suppe og iskrem. Det er også viktig å passe på at barnet ikke blir dehydrert da dårlig matlyst og redusert væskeinntak er vanlig pga. de vonde blemmene. Jeg har ikke sett at viruset har forårsaket blemmer i underlivet, men ser ikke på det som en umulighet at utslettet kan spre seg til andre slimhinner enn munnen ved alvorlige tilfeller. Vi ser denne infeksjonen blusse opp sent på sommeren og tidlig på høsten, men man kan bli smittet når-som-helst på året.

2. Vannkopper. Dette er en infeksjon som også skyldes et virus som heter varicella zoster. Vanligvis starter infeksjonen med at man har forkjølelses-symptomer og feber for så å utvikle et utslett som klør og utvikler seg til blemmer. Vannkopper sprer seg i "klynger" slik at man vil ha et opmråde å kroppen der blemmene har dannet skorpe og et annet område der nye blemmer dukker opp. Man er smittsom helt til alle blemmene har dannet skorpe, og fordi vannkopper er veldig smittsomt, bør man være hjemme fra skole og barnehage til alle blemmene har dannet skorpe selv om man ellers føler seg frisk. Dette tar som regel 10-14 dager. Det er ikke uvanlig at denne infeksjonen sprer seg til underlivet, noe som stemmer i deres tilfelle. Kløen og smerten fra blemmene, spesielt i munnen og underlivet kan være ekstremt plagsomt og gjøre det vanskelig både å spise, drikke og sove, samt gjøre mindre barn veldig irritable og utilpass. Igjen kan Ibux og Paracet hjelpe noe på smerten.

3. Herpes infeksjon-herpes simplex viruset gir også blemmer og feber men ikke hoste/forkjølelsessymtomer. Grunnen til at jeg nevner dette viruset er at du beskriver veldig rødt og hovent tannkjøtt, noe som er et av kjennetegnene når man får denne infeksjonen i munnen. Viruset kan også smitte til andre slimhinner som underlivet selv om dette er mindre vanlig. Man kan også utvikle herpes-utslett andre steder på kroppen, oftest på fingrene og steder man har sår eller rifter. Både dette viruset og varicella zoster (vannkopper) er et virus som kan "gjemme" seg i kroppen og bryte ut igjen senere i livet men da som et mindre, lokalisert utbrudd (f.eks. helvetesild er et eksempel på reaktivering av vannkopp-viruset).

I tillegg til Ibux og Paracet vil jeg foreslå at du kjøper hvitvask på apoteket (reseptfritt) for å lindre kløen. Det finnes også lokalbedøvende stoffer som Xylocain gel som man kan smøre på de vondeste blemmene. Dersom kløen og smerten går utover nattesøvnen kan det hjelpe med en resept på antihistaminer som både hjelper mot kløe og gjør barnet trøtt. Ellers er hygiene ekstra viktig i denne perioden; det lurt å holde negler kortklipte, prøv å unngå å klø selv om det klør (lettere sagt enn gjort), sov kanskje med hansker om natten slik at man ikke klør seg i søvne og unngå klamme, tettsittende klær da dette gjør kløen verre. Vær også oppmerksom på at man kan få bakterier i utslettet, spesielt rundt munnen. Dette kalles brennkopper og er en annen type blemmer som fylles med verk, sprekker og så dekkes med karakteristiske honninggule skorper. Brennkopper kan vanligvis behandles med antibiotikasalve, mens det i alvorligere tilfeller ganger må behandles med antibiotika tabletter.

Det kan noen ganger være vanskelig å skille mellom de ulike utslettene som forårsaker blemmer i begynnelsen av sykdomsforløpet, mens det andre ganger er vanskelig å skille utslettene fordi sykdommen kan opptre litt "utypisk" hos noen barn. Man kan ta prøver av blemmene eler blodprøver for å finne ut hva man er smittet med, men dette er ikke noe man gjør rutinemessig med mindre er alvorlig sykt og må legges inn på sykehus, f.eks. ved mistanke om hjernehinnebetennelse, hvis infeksjonen sprer seg til øynene, eller dersom barnet bare er noen uker gammelt.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og at du i mellomtiden har fått klarhet i hva jenta di er smittet med, og ikke minst funnet måter å lindre ubehaget hennes på.

Mvh.
Jenny Ringnes