Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utredning av matvareallergi

Spørsmål

Takk for svar. Vi gir lav dose macrogol uten elektrolytt og psyllium samt generell sunn kost en sjanse! Et spørsmål til. Gutten på 13 år har hatt atopisk eksem, og har konstant mye slim i nese/hals. Vitenskapelige seriøse studier viser også at personer med Gilbert syndrom har ca 3-4 ganger statistisk større sansynlighet for matintolleranse/allergi enn andre. I tillegg har jeg hvete intolleranse (verifisert) som øker den statiske sansynligheten for at han også reagerer på mat. Jeg er svært usikker på om og hva han eventuelt reagerer på, men har gjort noen forsøk med og uten hvetemel uten egentlig å få noe resultat. Men gutten er også svært sosial og glad i godsaker og jeg ser ikke bort ifra at han jukser! Akkurat nå er egentlig et optimalt tidspunkt for å prøve med eliminasjonsdiett (pga veldig mye lavere sosial aktivited relatert til Covid), men litt vanskelig samtid med Movicol problemer. Jeg tipper sannsynligheten for at han reagerer på noe i maten være mellom 20-40% (arvelighet, gilbert syndrom atopisk eksem, slim mm) og skulle gjerne ha testet ut dette. Vi har to ganger tidligere gjort prikktest for pollen, uten reaksjon, men problemene hans er ikke årstids avhengig. Vet du om noen serøse private i trondheim som kan teste IGE og gjøre en prikketest på vanlige allergener. Jeg vet vi må teste med elimasjons diett etterpå pga stor sannsynlighet for falske positive, men klarer vi å utelukke noen allergier vil det vil gjøre det veldig mye lettere å sette sammen en fornuftig eliminasjonsdiett som også inneholder nok fiber, vitaminer mm og som han klarer å følge uten juks over en liten periode. Det offentlige har lang ventetid og da er sannsynligvis vinduet som Covid gir oss borte. Jeg ønsker analysen gjort av seriøst labratorium f.eks Furst. Dette er en bransje full av useriøse homøopater mm (som jeg har absolutt ingen tro på).

Mann 13
Svar

Hei igjen.


Jeg har dessverre ingen som helst kjennskap til helseaktører i Trondheim, det må jeg bare beklage. Men om du bor i Trondheim (siden du vil ha det gjort det, så gjetter jeg på det) så vil fastlegen ha oversikt over hva som finnes av slike tilbud, spesialister m.v., så spør fastlegen samme spørsmålet. 

Prikktesting er sensitivt for matvareallergier, og det at hans symptomer ikke er årstidsavhengige, betyr ikke noe for om han vil slå ut på slike prøver eller ikke, snarere tvert imot. Det øker sannsynligheten for at en vil kunne fange det opp via en prikktest. Har man en matvareallergi, så har man den jo hele året.

Du ønsker at IgE-målinger og prikktesting blir gjort av seriøse aktører, og det støtter jeg deg naturligvis fullstendig i.  Dersom du velger å gjøre dette gjennom fastlegen, er du sikret at det hele skjer iht. alle faglige retningslinjer og kvalitetsstandarder, på seriøse laboratorier, -som for eksempel det du nevner. Det er fordi fastleger ikke samarbeider med eller benytter seg av useriøse aller alternative "helseinstanser" eller laboratorier.  Det er følgelig din kvalitetssikring her, å gjøre dette gjennom fastlegen. Alternativt kan du oppsøke en privatpraktiserende pediater (barnelege) om det finnes i Trondheim, evt andre steder i landet.  Da vil du ofte kunne få kortere ventetid enn i det offentlige. Igjen bør du høre med fastlegen om han/hun samarbeider med og kan henvise til en privatpraktiserende pediater.

Håper svaret er til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-