Urolig baby

Spørsmål

Hei.
Har en sønn på snart 2 mnd. Jeg fullammer. Vi har ikke hatt noe problemer med mage/avføring.
Før nå.. får 3 dager siden begynnte ongen å bli mer å mer urolig å mye pressing før avføring, det ga seg ikke å vi prøver minifom dråper men syntes det blir verre da lillegutt idag har gått uten en eneste bæsjebleie å er veldig sutrete å har tydelig vondt.å presser. han sover også mer enn før mageproblemene startet, han kunne såve 3 t på natt å nå 5 t.. sover også oftere kortere lurer på dagen sovner ofte av ved puppen, noe han sjelden gjorde før dette begynnte. Ikke feber å mange våte bleier om dagen, spiser også godt. Vi har prøvd massasje under føtter å prøver å hjelpe han å presse men uten hell. Er dette normalt? At det plutselig kan komme utav ingensteds? Kommer ikke på noe jeg spiser som han kan reagere på å heller ikke når det nå har vart 3-4 dager?..

Svar

Hei
Det kan høres ut som han er urolig av en grunn, men ofte går uroen over uten at man egentlig finner ut hvorfor babyen er urolig. Det er lurt å utforske om det er noe spesielt du har spist, slik du gjør, siden alt du spiser og drikker går over i melka. Generelt kan en si at det som gjerne gir deg luft i magen, vil kunne gi barnet luftsmerter også.
Han er 7-8 uker, og har kanskje nylig fått vaksine, den som gis i munnen? Vaksinen er mot et diarevirus som heter rotavirus, og vanlig bivirkning (hos opptil 1 av 10 vaksinerte) er diare, det har han jo i hvert fall ikke. Men også irritabilitet er en vanlig bivirkning, altså slik du egentlig beskriver han, at han er urolig og virker ikke helt tilfreds. En bivirkning kan også være magesmerter og luft i magen. Det er ikke mye bivirkninger med vaksinen slik jeg opplever det, men vaksinen gis ved 6 ukers alder, så hvis han fikk vaksinen for bare noen dager siden, så kan det ha en sammenheng og være en mulig forklaring på uroen, selv om han ikke har diare.
Ved uro, slik han har hatt det noen dager, så vil det være en naturlig følge av uroen at babyens søvn forstyrres eller endres. Pupp er også trygt og godt for babyer, i tillegg til at det er mat, ikke rart at han sovner der nå som han trenger litt ekstra kos og trøst. Og det er helt greit at han sover 5 timer om natta også, så lenge han er kvikk og har våte bleier og fin tilvekst. Fint å legge merke til at han slipper ut luft, om han virker å ha veldig magevondt. Og greit å utelukke feber, slik du har gjort, feber skal han ikke ha.
Det er også sånn at det er vanlig at babyer som fullammes har ofte avføring de første ukene, og at antall avføringer i døgnet avtar gradvis. Noen babyer som fullammes vil ha avføring kanskje bare en gang i uka etter hvert, og det er helt greit.
Jeg opplever ofte at familier tar kontakt med helsestasjonen ift for eksempel disse tankene/bekymringene du har nå. Mange opplever kontakten som nyttig, for da blir det en dialog, og informasjon som gjør at en kommer fram til løsninger kan lettere komme fram når en kan stille oppfølgingsspørsmål. Kontakt med helsestasjonen kan også være en god støtte i en tid hvor det kjennes godt å få bekreftet at det en gjør for babyen sin er bra og at det ikke er noe farlig en evt bekymrer seg for.

Lykke til, og håper på rask bedring!