Underliv hos 6-åring

Spørsmål

Jeg har et todelt spørsmål angående min 6 år gamle datters underliv.

1. Når hun har vært på do og tisset må hun altid tørke seg mange ganger og selv etter at hun har kledd på seg igjen må hun ofte tilbake og tørke seg mer, evt skifte truse fordi det kommer mer tiss. Slik har hun igrunnen altid vært (sluttet med bleie da hun var 2 år), og kaller det selv for bobler i tissen eller tissedråper.
Kan det være problemer med lukkemusklene eller noe annet som evt burde undersøkes nærmere?

2. Nylig oppdaget jeg at det hun kaller tissedråper i trusa, ikke bare er tiss, men er gul utflod. Dette begynte nylig, like etter at hun fylte 6 år. Utfloden ser forsåvidt relativt normal ut, dog ganske gul. Jeg ble ganske forskrekket over at dette kunne forekomme hos en 6 år gammel jente.
Tyder dette på en infeksjon eller er det tidlig kjønnsmodning? (Til sammenligning fikk mammaen hennes menstruasjon ved 12 års alder mens utflod fra skjeden begynte 1-2 år tidligere)

Hun er ellers en helt frisk jente. Hun har ikke kløe, svie eller smerter i underlivet. Skjedeåpningen hennes ser lukket ut.

Kvinne, 6 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg tenker at det ihvertfall må være riktig å få foretatt en undersøkelse av morgenurinen hennes, mhp om der kan foreligge en evt urinveisinfeksjon.
Disse kan være litt varierende i symptomene, man har ikke nødvendigvis svie og hyppig vannlating, litt "lekkasje" kan også være et symptom på urinveisinfeksjon noen ganger.
Ta med morgenurinen på et sterilt glass til deres lege.
Pass på å få såkalt "midtstråle-prøve", dvs at du lar henne først tisse noen sekunder, slik at man ikke får med den første urinen, og så tar man glasset bort til urinstrålen og tar prøven. Dette er den korrekte måten å ta urinprøve på.

Det at hun har hatt det såpass lenge som du forteller, og i tillegg ikke har noen plager eller vondt, taler imot urinveisinfeksjon, men det er nok riktig å få det utelukket ihvertfall, i og med at det er en så enkel og grei undersøkelse å foreta.

Når det gjelder den gule utfloden, så kan dette noen ganger forekomme hos små jenter, uten at der foreligger noen sykdom eller noe annet som er galt.
Lukter det vondt eller spesielt av utfloden ? I så fall bør man tenke i retning av infeksjon i underlivet. En har jo hørt om tilfeller da barn har puttet småting inn i div kroppsåpninger under lek, som så kan forårsake infeksjon, så hvis dette tiltar i mengde eller begynner å lukte vondt, ville jeg ihvertfall ha fått henne til en legeundersøkelse.

Dersom dere får utelukket urinveisinfeksjon, og utfloden ikke lukter vondt, og jenta ellers er helt fin og ikke virker plaget eller syk på noe vis, synes jeg dere trygt kan se dette an noe.

Ad tidlig kjønnsmodning: Dette hørtes vel noe vel tidlig ut, og det er for sparsommelig med symptomer til at man skulle begynne å tenke på dette. Men det finnes jo medisinske tilfeller hvor man får alt for tidlig kjønnsmodning, men da vil man jo etterhvert også se andre tegn til kjønnsmodning slik som begynnende brystutvikling og begynnende kjønnsbehåring. Skulle dere se noe slikt i tillegg, er dette en grunn til å oppsøke lege, da dette isåfall er en medisinsk tilstand som i noen tilfeller skal behandles hormonelt.

Lykke til !