Ufarlige magesmerter hos barn

Spørsmål

Hei! Min datter på 11 år har hatt vondt i magen til og fra i ca 1 mnd. Har vondt korte perioder hver dag, kommer ofte etter matinntak og sitter i/under navlen og mot venstre side. Ikke nedsatt allmenntilstand, er på farten med venner, men sier likevel hver dag at hun har hatt vondt i løpet av dagen. Av og til har hun vondt da hun våkner om morgenen også. Hun blir litt roligere når smerten kommer, men dette varer ikke mer enn noen minutter. Hun har aldri klaget på vondt i magen før. Hun sier selv at smerten kan hjelpe litt hvis hun får ut luft, eller avføring. Det er ingen endring i avføringen. Da dette startet begynte jeg å tenke over hva hun hadde spist, men kan ikke finne noe mønster på at smerten er relatert til hva hun spiser. Det eneste er at nå i ferien har vi nok spist mer uregelmessig og litt annen mat enn vi gjør i hverdagen. Det blir også mer godteri. Hun har som sagt aldri hatt problemer med magen før. Jeg har googlet litt og da jeg leser om irritabel tarm og også luftproblemer kan jeg kjenne veldig mye igjen der. Slik jeg forstår det er det veldig lite og gjøre med, men håper at dere kan hjelpe og komme med noen gode råd likevel, eller finne ut hva dette skyldes. Håper på raskt svar! Tusen takk!

Svar

Hei!
Takk for henvendelsen din. Du har helt rett i at dette kan høres ut som irritabel tarm eller rett og slett en fordøyelse som har kommet litt i ulage etter kost hun ikke er helt vant til. Dette kan typisk skje i ferier, og spesielt hvis man er på ferie i utlandet hvor man ikke er vant til kosten.
Andre ting du kan vurdere som forklaring som også er vanlig er:
1. Forstoppelse. Når man har blitt forstoppet kjenner man oftest magesmerter litt ned til venstre i magen der avføring kan samle seg opp. Dersom du ikke har sett at avføringen er normal kan det hende hun har hatt en periode der hun var forstoppet og at det fremdeles ikke har gått helt over.
2. Hormonforandringer. Har hun begynt i puberteten? Dette kan være smerter fra eggstokk på venstre side som begynner å gjøre seg klar til menstruasjon.
3. Gastritt- dvs. Irritert eller sår magesekk, noe man kan få bl.a. av å ta Ibux, ofte flere doser, på tom mage, sterk mat m.m. Ofte kan det gjøre det vondt når man spiser, men smertene sitter oftest litt høyere opp over navlen.
4. Laktoseintoleranse- du sier du ikke ser noen sammenheng med hva hun spiser, så jeg tror vel egentlig ikke det er dette. Da ville hun reagert med magesmerter og luft, of kanskje diaré etter melkeprodukter.

Jeg tror mest sannsynlig dette er en form for "feriemage" der kanskje tarmfloraen er litt i ulage. Du kan gi henne melkesyrebakterier som du får kjøpt på apoteket, eller gi Biola eller Activia yogurt for å hjelpe tarmen på vei. Sitt lengeværende på do etter måltider slik at hun har tid til å tømme seg for luft og avføring. Unngå sterk mat og for mye av mat som produserer mye luft- rå grønnsaker og bønner f.eks. en ukes tid. Pass på å drikke nok vann, minst 1 liter i løpet av dagen.

Dersom smertene ikke gir seg i løpet av et par uker til ville jeg oppsøkt lege, men forhåpentligvis retter ting seg nå som hverdagen og hverdagskosten begynner igjen for dere.

Lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes