Tungpustet barn foran TVen

Spørsmål

Hei igjen!
Jeg har en datter på snart 7 år, som over en periode på 1 1/2 mnd har hatt noe tung pust. Som regel opptrer det når hun setter seg ned og slapper av (f.eks. ser Barne-TV). Vi har aldri observert det under aktivitet. Hun sier selv at det er tungt å puste inn, og det virker som om hun forsøker å trekke pusten dypt. Forøvrig er hun en frisk og sprek jente, som både spiser og sover godt. Hva kan dette være?

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Det var en merkelig tilstand du beskrev. Hvis man tenker seg en hjertefeil kan dette godt gi anfall med tungpust og feks blåfarge på fingre og lepper, men det oppstår gjerne under aktivitet. En astmatilstand skulle heller ikke gi anfall på denne måten.

Tung pust er jo et subjektivt begrep men jeg forstår at dere observerer at hun puster enten dypere eller raskere enn vanlig i disse situasjonene, evt at hun bruker mer krefter på å dra pusten.

Dette bør en lege undersøke, gjerne en barnelege. Det behøver slett ikke være noe galt i det hele tatt, men årsaker som kan korrigeres bør utelukkes hvis hun plages av dette eller dere er engstelige.