Trøske hos spebarn

Spørsmål

Jeg har en datter på 2,5 måned (12 uker) som de siste tre ukene har hatt grønn avføring. Innimellom er det gult, andre ganger gul/grønt. Konsistensen er ganske lik som den vanlige gule avføringen (kornete, kremet). Men innimellom er den løsere og ganske ofte slimete. Allmentilstanden hennes er god - hun er våken, blid og gir god kontakt (smiler, pludrer, spreller). Hun har ikke feber. Hun griner kun når hun er sulten. Hun er sutrete når hun vil ha ut luft/avføring, men gir seg så snart det er ute. Hun sover lite på dagen, men sover gjerne et strekk på 4-6 timer om kvelden/natten - og deretter våkner hun hver 2-3 time for mat gjennom natten (hun begynte å sove lenge omtrent samtidig med at bleiene endret seg). Hun har mange tissebleier i døgnet, og 3-4 avføringsbleier. Hun har lagt fint på seg etter fødselen (veide 3830 ved fødsel og 3575 når vi dro hjem fra sykehuset. Når hun var 10 uker veide hun 5620 gram. Jeg skal veie henne igjen på fredag. Hva kan disse grønne bleiene skyldes? Hun bruker smokk og spiser mye på hendene sine for tiden. Gulper endel. Jeg har ikke gjort endringer i kosten.

Barnelegen mente på 6-ukerskontrollen at hun hadde trøske på tungen. Vi har derfor brukt mycostatin (en hel flaske) og nystimex i fire uker uten endring på tungen (jeg har brukt canesten samtidig). Vi har vært nøye med koking av smokker, vasking av bher, håndklær og sengetøy på 60 grader etc. Fastlegen mente vi kunne slutte med medisinen siden verken jenta eller jeg er plaget med dette. Vi har derfor sluttet (sluttet med medisinen på fredag i forrige uke). Jeg antok at fargen på bleiene skyldtes medisinen, for da vi byttet fra mycostatin til nystimex ble de gule igjen. Grønnfargen kom imidlertid tilbake og nå er det jo fire dager siden vi sluttet å bruke medisinen. Spørsmålet her er om du er enig med fastlegen? Eller bør behandlingen opprettholdes? (jenta likte medisinen, og ser ikke ut til å ha vært plaget med det.

Svar

Hei.

Takk for spørsmålet ditt. Trøske er veldig vanlig hos spebarn, og selv om det ofte går over av seg selv i milde tilfeller, behandles det ofte med soppdrepende midler slik dere har vært i gjennom. Det kan ta så lang tid som 4-6 uker å bli helt kvitt det med behandling. I deres tilfelle høres det ut som dere ikke så noen forandring i det hele tatt gjennom behandlingsperioden (bortsett fra grønn avføring), og jeg synes det derfor er helt rimelig at legen da valgte å avslutte behandling og at dere heller avventer og ser om dette løser seg av seg selv. Trøske kan også forveksles med "melketunge"- barn som ammer ofte har et konstant belegg av melk på tunga som kan minne om trøske. Dersom belegget er melk ser man det stort sett bare på tunga og det går an å skrape det vekk forsiktig med en våt, myk klut. Trøske derimot kan man se både på tunge, i svelget, innsiden av kinnene og i ganen, og belegget "sitter fast"- det er altså nesten umulig å skrape det vekk, og kan se litt sårt ut under. Slik kan man forsøke å skille mellom de to uten å sende en prøve av belegget for å påvise candida albicans (soppen som forårsaker trøske).

Du beskriver ingen symptomer verken hos deg eller barnet ditt som tilsier at dette var trøske som var plagsomt. Ammende mødre med trøske på/rundt brystknoppene vil bli veldig røde og såre, og huden i området rundt kan utvikle røde flekker hvis tilstanden sprer seg. Spebarn kan få vondt i munnen eller svelget av trøske og ikke ville spise, noe jeg absolutt ikke får inntrykk av at var et problem for dere.

Når det gjelder avføring er det vanskelig å si akkurat hva som gjør at avføringen nå er grønn. Begge de soppdrepende medisinene deres har prøvd kan gi diare, og påfølgende grønn/slimete avføring. Slim i bleia kan være ufordøyd spytt/slim fra mage/tarm som har passert ekstra raskt gjennom tarmene. Spebarn fordøyer melk veldig fort, og hvis de i tillegg har løsere avføring enn vanlig kan det komme ut veldig fort i form av slim i avføringen. Veldig mye slim kan også være tegn på inflammasjon eller irritasjon i tarmen- da vil barnet oftest vise på et eller annet vis at det gjør vondt bed å gråte mer enn vanlig, ha flere avføringer enn vanlig eller ha litt blod i avføringen. Dette kan f.eks. skje ved melkeproteinallergi der barnet reagerer på et protein i melka mor får i seg.

Det er mest nærliggende å forklare den grønne avføringen med medisinene hun har tatt selv om det ikke stemmer helt overens i den forstand at hun hadde gul avføring og at grønnfargen kom tilbake etter hun sluttet med medisin. Andre forklaringer er at avføringen har vært litt annerledes av og på av noe du har spist. Ikke fordi du har spist noe hun ikke tåler, men fordi avføringen naturlig påvirkes av det mor spiser og endres, gjerne fra dag til dag, da spebarn har et helt nytt tarmsystem som fremdeles er i "opplæring". Jeg pleier å si at alt fra gul, til grønn til brun avføring er helt normalt hos spebarn og at du etterhvert vil ha sett alle disse fargenyansene i løpet av spebarnsperioden. Svart eller hvitaktig avføring, eller avføring med blod må alltid undersøkes nærmere.

Med et så friskt og fornøyd barn ville jeg avventet nå og ikke tatt mere medisiner for trøske. Det høres heller ikke ut som det er grunn til bekymring i fht. avføringen, og jeg ville gitt det minst en uke til på å rette seg. Dersom tarmfloraen er litt ute av lage kan det ta tid å rette opp dette.

Hvis trøsken blir vond for deg eller barnet ditt, eller hvis avføringene blir hyppigere, løsere og fortsetter å være grønne og slimete ville jeg kontaktet lege igjen.

Håper dette var til hjelp.

Ønsker dere lykke til videre!

Mvh.
Jenny Ringnes