Tran og linfrøolje- for mye omega-3?

Spørsmål

Heisann!

Har en babygutt på 4 mnd som får 3 ml tran hver dag. Skal få 5ml ved 6 mnd, så vi øker litt og litt. Han sliter med refluks og tar losec mups
(10 mg pr dag) som gir han forstoppelse.
Eller refluksen i seg selv gir han forstoppelse.
Han har slitt mye pga starmt tungebånd (klippet) og refluks. Refluksen ble verre etter klippet da han får i seg mer mat. Amminga har kun liggende og han har dårlig tak, så vi avslutter amminga helt nå.
Jeg har tilbringt mange timer liggende i senga i 4 mnd nå, og har såppas lite melk nå at det ikke gjør amming lettvindt.

Men problemet her er forstoppelse -
Vi har forsøkt alt fra sviskesaft, duphalac, malt, semperdråper og movicol, men bleiene kommer med opptil 10 dagers mellomrom og han sliter med smerter. Sover dårlig og trykker mye.

Så fikk jeg tips om å gi en-to t-skjeer med linfrøolje hver dag, men tørr ikke starte med dette da jeg er redd det blir for mye omega-3.

Så hvordan fungerer dette med å blande tran og linfrøolje? Linfrøolje inneholder vell ikke EPA og DHA som tran, men andre fettsyrer?

Hvis vi skal gi en-to t-skjeer med linfrøolje for å få i gang magen - hvor mye tran skal vi gi i tillegg?
Og hva er faren om han får i seg for mye
omega-3?

Han fullammes nå, men amminga avsluttes helt om ett par uker når vi har testet han for melkeproteinallergi (lever helt melkefritt nå).
Så dersom det har betydning for spørsmålet mitt ang tran/linfrøolje vil han etterhvert nå kun få morsmelkerstatning - melkefri eller vanlig (spørs om allergi).
Vi innfører også litt fast føde etterhvert nå som vi vet om han kan spise grøt med melk osv, men det blir vell mest mme i en periode med tilvenning av fast føde.

Håper spørsmålet mitt ang mengde tran/linfrøolje var forståelig.

Mvh
Hønemor til gutt 4 mnd

Svar

Hei.

Takk for henvendelsen din. Dette er et interessant spørsmål, og dersom du har undersøkt på nettet har du kanskje funnet ulike og forvirrende svar. Morsmelkerstatning finnes både med og uten tilsatt omega-3, og man skulle tro at dersom man bruker morsmelkserstatning som allerede er tilsatt omega-3 skal det ikke være nødvendig med tran. Det er derfor derimot likevel anbefalt å gi tran fordi mengden man får i seg fra mme ikke er nok, og det er heller ikke nødvendig å gi mindre tran enn anbefalt dose. Jeg har jobbet i USA I 10 år og der bruker man jo ikke tran i det hele tatt, men anbefaler vitamin D tilskudd. Det er derfor ikke direkte feil eller skadelig å ta en pause fra tran eller bare gi vitamin D en periode om du ønsker det.

Ditt konkrete spørsmål er om du kan gi både linfrøolje og fiskeolje, eller om du da ender opp med å gi for mye omega-3. Med fare for å forklare noe du kanskje allerede vet tar jeg med forklaringer på hva med mener med omega-3:
V snakker her om 3 ulike typer omega-3 fettsyrer
1. EPA (eicosapentaenoic acid)
2. DHA (docosahexanoic acid)
3. ALA (alfa linolenic acid)
De to første er marine fiskeoljer, altså typer av omega-3 man får i seg fra tran og fiskeolje. ALA er en plantebasert omega-3 fettsyre som finnes i linfrøolje. ALA omdannes til EPA og DHA i kroppen ved hjelp av et enzym, men dette er ikke en veldig lite effektiv prosess. Det er derfor ingen fare for at du kommer til å gi for mye omega-3 til barnet ditt hvis du prøver linfrøolje mot forstoppelse og fremdeles gir tran.

Du har prøvd mye forskjellig mot forstoppelsen allerede, og det er litt pussig at ikke noe har hjulpet. Jeg ville diskutert med legen om dere har gitt stor nok dose, og om han bør utredes av en gastroenterolog for forstoppelsen. Det finnes tilstander i tarmen som kan gi forstoppelse som f.eks. Hirschprungs eller andre årsaker til treg mage utover det som regnes som normalt. Refluksen burde også bli bedre etterhvert som han vokser, men dersom den vedvarer og medisinen hjelper, pass på at dosen økes i fht. vekt så du ikke underdoserer ham,

Håper dette var til hjelp videre.

Lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes